Jakovčić: Uloga IDS-a će ulaskom Hrvatske u EU ojačati

10.05.2013 - 13:27
Sir Graham Watson i Ivan Jakovčić
Sir Graham Watson i Ivan Jakovčić

„Mi smo ukorijenjeni u politički život Istre, a uloga IDS-a će ulaskom Hrvatske u EU ojačati“, izjavio je Ivan Jakovčić na konferenciji za medije, održanoj 10. svibnja, a u sklopu održavanja sjednice Vijeća ALDE, asocijacije europskih liberalnih stranaka, čija je tema bila „IDS u obitelji europskih liberala – Hrvatska pred ulaskom u EU“.

„Dolazak predsjednika stranke ALDE Grahama Watsona je za nas od enormne važnosti“, napomenuo je Jakovčić i istaknuo kako je IDS od devedesetih godina učinio mnogo ne bi li pridonio ulasku Hrvatske u EU. „Za IDS-u je iznimno važno što se ova sjednica Vijeća održava upravo u Puli, u Istri. Mi smo stranka koja je, s jedne strane, duboko ukorijenjena u istarski i hrvatski politički život, a s druge strane, već dugi niz godina određenu ulogu imamo i na europskoj političkoj sceni. Želimo da se uloga IDS-a ulaskom Hrvatske u EU još više ojača i siguran sam da ćemo s našim novim licima i našim novim kandidatima koje imamo na ovim izborima učiniti jedan sjajan iskorak i na europskoj političkoj sceni“, kazao je Jakovčić.

Izrazio je žaljenje što na izborima za Europarlament nije pobijedio ni jedan liberal te izrazio nadu kako ćemo svi iz toga nešto naučiti te naglasio kako je vrijeme za ozbiljan razgovor s liberalnim strankama. "Trebamo se početi zbližavati, a ne udaljavati", dodao je Jakovčić.

Sir Graham Watson je izrazio zadovoljstvo dolaskom na konferenciju istaknuvši kako ALDE-a broji čak 55 članica iz 37 zemalja. „Vrlo smo sretni što Hrvatska uskoro postaje članica EU. Ipak, EU postavlja puno izazova te se treba suočiti s ekonomskom krizom, globalnim izazovima, klimatskim promjenama i slično“, rekao je i dodao kako je Hrvatskoj potrebna reforma pravosudnog sustava, ali i da ulaskom u EU sve članice imaju bolja prava, ne samo financijske beneficije, pa to čeka i Hrvatsku.

„Nadajmo se da će doći do gospodarskog rasta i zapošljavanja, posebice mladih“, izjavio je i dodao kako će Hrvatska ulaskom u EU imati i mnoštvo neočekivanih prilika.

„Smisao ovog okupljanja je priprema za izbore za Europarlament“, izjavila je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić koja je održala govor uoči početka konferencije.

Među ostalim, prisutni su bili potpredsjednik IDS-a Boris Miletić, IDS-ov kandidat za župana Valter Flego, županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić, IDS-ov saborski zastupnik Valter Boljunčić i mnogi drugi. (Tekst i foto: Paola Albertini)

4667

4668

4669

4670

Tweet

Posljednje novosti