Seksistička izjava Valtera Drandića o ženama u IDS-u

24.09.2019 - 13:34
Valter Drandić
Valter Drandić

Nakon što se IDS često i opravdano prozivao zbog zapostavljanja žena, predsjednik Skupštine Istarske županije i jedan od najutjecajnijih članova stranke Valter Drandić u velikom intervjuu za Glas Istre i sam je to priznao. No, njegovo obrazloženje zašto je to tako šokiralo je mnoge pa slobodno možemo reći da takva razina seksizma već dugo nije zabilježena u istarskom javnom prostoru.

Njegov odgovor na pitanje novinarke 'Gdje su žene u IDS-u?' izgleda kao da je iskopan iz nekih novina prošlog stoljeća.

„Činjenica je da žene nisu u izvršnoj vlasti. Mi nemamo barijere, ali jednostavno je tako. Izgleda da žene nemaju takve ambicije. Da žele, mogu. I ja bih volio da je više žena jer bi mi bilo ugodnije raditi“, rekao je Drandić za Glas Istre i, iako toga očito nije svjestan, uvrijedio mnoge članice svoje stranke.

Čim se neka žena aktivno uključi u politiku, logično je da ima i političke ambicije. Ovako ispadne da su u vrhu IDS-a pitali svoje članice bi li, primjerice, bile saborske zastupnice, ali one su, eto, onako ženski i ponizno rekle: 'Ma nije to za nas, to je više za vas dečke, odite radije vi“. Pa se tako u 27 godina dogodilo da je IDS imao samo jednu, jedinu saborsku zastupnicu, Doroteu Pešić-Bukovac, i to samo zato jer je bila iz Rijeke, a stranka je u to vrijeme na tom području imala velike ambicije. (Eleonora Vlačić)    

Tweet

Posljednje novosti