Šparoge i vol na ražnju: Rašani doprinijeli najdužem stolu u Hrvata

0

Ovogodišnja tradicionalna međunarodna smotra „Čuvajmo običaje zavičaja – Velika 2019“ održala se proteklog vikenda pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarević. Na toj smotri tradicionalno sudjeluje i RKUD Rudar iz Raše, čiji članovi su pobratimljeni sa tamošnjim KUD-om Ivan Goran Kovačić već više od dva desetljeća, 22 godine. U sklopu programa smotre, dan ranije je organizirana već tradicionalna manifestacija Najduži stol u Hrvata, koja je i ove godine okupila brojne izlagače hrane, iz raznih krajeva Hrvatske.

Stol dugačak preko 800 metara bio je pun raznih delicija iz krajeva učesnika koji su ove godine nastupili na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Gosti, a bilo ih je oko 5000 mogli su kušati od domaće kuhinje fiša, čobanca, do pečenoga mesa vola na ražnju, kobasica na razne načine, ugara iz doline Neretve, Mađarskog paprikaša, sarmi, riba sa rašlju, pa do suhih istarskih kobasica, istarske salame i sira, namaza od gljiva i šparuga što jer oduševilo goste najdužeg stola a sve su pripremali članovi RKUD-a "Rudar" kao i lignji na dva načina, "šufigane lignje" i lignje na žaru, a uz sve to i ponudili sa dobrom malvazijom i kolačima raznih vrsta. Kao i svake godine kod štanda „Rudara“, dijela najdužeg stola, bila je velika gužva gostiju, čekalo se dugo na red za lignje. Tu su i domaćice Veličkog kraja nudile i raznovrsne kolače tradicionalne za taj kraj.

U drugom dijelu, grupa iz RKUD-a Rudara je učestvovala u velikom mimohodu učesnika, 16 grupa, grupa iz drugih županija Hrvatske ali i grupa iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Srbije-Vojvodine, koji su izveli i kraće programe na velikoj pozornici ogromnog šatora ove tradicionalne međunarodne smotre "Čuvajmo običaje zavičaja". Nastupili su sa svirkama na mehu , sopelama, pjesmom i tancem uz pratnju po prvi put na smotri meha Rina Martinčića, a nastupili su ove godine i mladi, Luka Lupetina i Erik Percan. Ovu najmasovniju kulturnu manifestaciju Požeško-Slavonske županije organizirala je Turistička zajednica općine Velika, KUD Ivan Goran Kovačić i općina Velika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa