U Fažani seminar za 146 voditelja vatrogasne mladeži

29.04.2019 - 14:33

Hrvatska vatrogasna zajednica proteklog je vikenda (27. i 28. travnja 2019.) u Fažani organizirala seminar za 146 voditelja vatrogasne mladeži iz 12 hrvatskih županija. Kao i na prethodnim seminarima i ove godine glavna je zadaća bila što bolje voditelje mladeži uputiti i pripremiti  tako da u radu budu što uspješniji. Seminarski vikend program odvijao se u dva dijela, teoretskom i praktičnom. I dok su u teoretskom dijelu sudionicima predstavljena dobra iskustva u radu s mladima te obrađene  neke pedagoške i psihološke teme, u praktičnom dijelu seminara bile su zastupljene igrice, strojeva obuka i brojne vježbe za mladež. Također, velika je pažnja posvećena vatrogasnim natjecanjima koja su veoma privlačna mladeži.

Dipl. ing. Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice osvrnuo se na sadašnji trenutak vatrogasna mladeži Hrvatske. 

- Četrdeset godina sam vatrogasac i mogu kazati da interes mladih za djelovanje u vatrogasnoj mladeži bilježi u različitim razdobljima uspone,  i padove. Osobno nisam zadovoljan sadašnjim stanjem i stupnjem zanimanja i uključenosti mladih, a na to utječe ukupna društvena klima, ali i ekonomske prilike. Broj mladih, ovisno o regiji, nažalost opada, no nije to samo problem u našoj zemlji nego je i krovna europska organizacija CTIF prepoznala taj problem i preporučila da se intenzivira rad s mladeži. Evidentan je nedostatak financijske potpore, jer da bi nešto pokrenuli, dobro organizirali, potreban je novac. Hrvatska vatrogasna zajednica pruža veliku podršku, ali na regionalnoj i lokalnoj razini, u nekim sredinama, nije baš tako. Nadam se da će se u budućnosti mnogo više vrednovati taj rad i isticati važnost djelovanja vatrogasne mladeži. S pravom se naglašava da upravo mladež  predstavlja budućnost hrvatskog vatrogastva i sasvim sam uvjeren da možemo s mladima raditi još bolje i još više, poručio je Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske. (Tekst i foto: Asim Čabaravdić)

Tweet

Posljednje novosti