125. obljetnica rođenja značajnog medulinca

Foto Dr. Mate Demarin bio je veliki pedagog, čovjek koji je ostavio trag

Piše: Istarski.hr

18.10.2024 - 17:17

Općina Medulin obilježila je 125. godišnjicu rođenja dr. Mate Demarina (Medulin, 15. listopada 1899. – Zagreb, 25. kolovoza 1992.), velikog pedagoga, znanstvenika i pisca.

Svečani program priređen je u Multimedijalnom centru u središtu Medulina, a otvorio ga je načelnik Ivan Kirac koji se posebno zahvalio Vidi Demarin, kćeri Mate Demarina, akademkinji i počasnoj građanki Općine Medulin, na dolasku samo za ovu ovu priliku iz Zagreba. Ona se pak, kako se sama izrazila, kao predstavnica i svoje sestre Foške Rajković te mlađih članova obitelji, zahvalila Općini Medulin na organizaciji događaja posvećenog „tati - čovjeku koji je ostavio traga i kojega se mjesto i mještani i danas, u velikoj obljetnici na ovaj način prisjećaju“.

Događaju su uz mnogobrojne mještane svih generacija prisustvovali uvaženi gosti, predsjednik općinskog vijeća Općine Medulin Simeone Ukotić, ravnatelj OŠ dr. Mate Demarina Jakov Batinović te dekanica Fakluteta odgojno obrazovnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile Pula Ivana Paula Gortan-Carlin. U program su sve prisutne svojim nastupom uveli folkloraši medulinske osnovne škole koja nosi ime upravo po Mati Demarinu, izvedbom plesa šetepaši te pjesmom „Oj Tonina“, pod vodstvom učiteljice Branke Puškadije.

 

Potom je predavanje o povijesti dolaska obitelji Demarin u Medulin i mladost Mate Demarina održao povjesničar Andrej Bader. On je publici približio život i svakodnevicu Medulina i njegovih stanovnika kroz vrijeme, od 16. stoljeća naovamo te kroz anegdotu o dolasku obitelji Demarin iz Vodnjana u Medulin oživio članove obitelji koja u Medulinu živi od 1818. godine. Naglasak je dao na rane godine djetinjstva i mladosti Mate Demarina. Uslijedilo je izlaganje magistrice umjetnosti Mirjane Grakalić koja se prisjetila svojih studentskih dana u Zagrebu i susreta s obitelji Demarin u njihovom zagrebačkom domu, koji je nerijetko bio mjesto okupljanja upravo mladih studenata iz Medulina.

Prisutnima je podijelila i svoje sjećanje na osobu i osobnost velikog Medulinca. Osim profesije učitelja, profesora, pedagoškog djelatnika, bio je znanstvenik, pisac, povjesničar, kroničar i vrsni metodičar. No sudionici događaja saznali su i da je bio pjesnik, zahvaljujući prijedlogu upravo Mirjane Grakalić da tijekom programa budu pročitane dvije izvorne Demarinove pjesme, posvećene roditeljima, iznimno emotivne i pisane na medulinskom narječju.

Prvu, „Moja Mater“, pročitala je sama Mirjana Grakalić, dok je pjesmu „Moj otac“ pročitala Branka Puškadija. Bio je to uvod u izlaganje najmlađih sudionika, učenika osmih razreda OŠ dr. Mate Demarina, članova grupe školskog radija „Školski mikrofon“. Oni su pod vodstvom učiteljice Barbare Vižintin te u suradnji i temeljem prethodnog predavanja koje je za njih pripremio i održao povjesničar Andrej Bader, iznijeli spoznaje i mišljenja o tome što Mate Demarin predstavlja mladima danas. 

Tweet

Posljednje novosti