tulio demetlika

Vladajući nemaju pravo dovoditi u pitanje civilizacijska dostignuća

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

I saborski zastupnik IDS-a i predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Tulio Demetlika reagirao je 28. veljače na nedavno poslane primjedbe na Zaključak Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. Uz Hrvatsku, primjedbe su Vijeću EU uputile još jedino Mađarska i Poljska, zemlje koje je Europska komisija i formalno upozorila zbog zabrinutosti o vladavini prava.

- U potpunoj tišini, bez da su ikoga izvijestili, ni kolege zastupnike u Saboru ni građane, a kamoli tražeći ičiju suglasnost, stranke na vlasti uzele su si za pravo dovoditi u pitanje temeljna civilizacijska dostignuća i ugled Hrvatske u čitavoj Europi. Odstupanje od promicanja različitosti, manjinskih i građanskih prava te povratak u 19. stoljeće kad su prava žena u pitanju neprihvatljivo je velikoj većini hrvatskih građana, neovisno o njihovim svjetonazorskim stajalištima, kazao je Demetlika zapitavši Vladu i premijera „gdje je nestala transparentnost u javnoj komunikaciji?“.

- To što Vlada nema hrabrosti braniti svoje ideje u Saboru, pa čak ih ni predstaviti, jasan je pokazatelj koliko su svjesni što bi građani o tome imali za reći, naveo je Demetlika dodavši da je „od ljudi sa zavidnim iskustvom u međunarodnim odnosima i diplomaciji očekivao puno više“.

- Svaka država koja drži do sebe prepoznala je važnost kontinuiteta vlastite vanjske politike, koja prvenstveno služi za ostvarivanje nacionalnih ciljeva na međunarodnom planu.  Ovakvim potezima Vlada RH je preko noći napravila drastičan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici i ugrozila sekularne vrijednosti Hrvatske, što je nedopustivo.

- Hrvatska već duže vrijeme od prosperitetne demokracije klizi prema radikalnom konzervatizmu, kazao je Demetlika uputivši na kraju apel vladajućima: - Umjesto da promičete ljudska prava i prava manjina, vi ih svjesno ugrožavate. Nemojte Hrvatsku vraćati u ponor 90-tih godina! Prosperitet Hrvatske možemo graditi jedino na toleranciji i otvorenosti!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa