drugi dan festivala dječje knjige

MONTE LIBRIĆ Bez straha o strahu i divovi u šeširu

21.05.2024 - 20:17

„Knjige su dokaz da ljudi mogu stvarati magiju“, kazao je Žarko Vučinić, ovogodišnji autor iz daljine 17. izdanja Monte Librića  u ponedjeljak navečer, prvog dana festivala dječje knjige u Puli koji se održava u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu do nedjelje 26. svibnja, a tema nosi naslov „Mitološka bića Istre“.

 

Magija književnosti - o kojoj je govorio višestruko nagrađivani crnogorski pisac koji u svojim djelima spaja ekološke teme i priče iz narodne predaje - prenijela se i na drugi festivalski dan. Utorak je na Libriću dokazao da je uz umjetnike, književnike, ilustratore i kreativce sve moguće. Tako se bez straha može razgovarati o strahu, divovi mogu stanovati u šeširu, ali i imati dobro srce, a književna promocija može postati i audicija za cirkusante.

Naime, bogat program počeo je na Pikniku s autorom kada su u urnebesno veseloj atmosferi prepunoj dječje radosti pred angažiranom publikom pulskih osnovaca, zaista čarobne autorice Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović uz Libricu Sedinu predstavile slikovnicu „Traže se cirkusanti“ (Mozaik knjiga).

Ova priča počinje neobičnim oglasom u novinama, koji je okupio likove sa svih strana svijeta, a svaki od njih ima posebnu vještinu, i kad se udruže – eto cirkusa! Priča je postala stvarnost na magičnoj sceni Librića, koja nosi autorski potpis multimedijalnog umjetnika, zapravo umjetničkog vilenjaka Zdenka Bašića. Pod vodstvom autorica slikovnice dogodila se audicija za cirkus „Kod dvije buhe“, sudjelovala su djeca, zapravo vesela družina  bubamara, paukica, majmunčića… Svi skupa pokazali su kakve su vještine potrebne da bi se netko zaposlio u cirkusu. U znaku cirkusa bila je i radionica izrade šešira „Div u šeširu“, koju je vodila ilustratorica Jasmina Kosanović, a dječje umjetničke kreacije bile su potaknute pitanjem „Što se dogodi kada div poželi biti dio cirkusa, a prevelik je da uđe u šator?“ Odgovor je bio odmah tu „Tada on iskoristi šator kao - cirkuski šešir! I, zabava može početi!“  Zabavno je  bilo i u radionici „Tko je kriv ako div zaluta u cirkus?“ koju je vodila  spisateljica Ines Marciuš Kruljac, koja sama za sebe kaže da „radi u cirkusu/ bila bi voditeljica ceremonije,/dirigentica kakofonije/ i još vatre krotiteljica,/ a ne spisateljica.“ Bilo je to pravo mjesto za učenje cirkuskih vještina, vratolomija i ludorija.

Pino Pace

Na pravu plovidbu kroz literarni svijet poveo je publiku talijanski autor Pino Pace, koji je u programu  Più che una storia predstavio svoju knjigu „Rotte del mare, storie di acque e terraferma“. Knjigu je  ilustrirala Allegra Agliardi, a objavio nakladnik Quinto Quarto. Pino Pace djeci je približio svijet književnosti za djecu, ali govorio je i o plovidbi morima, oživjevši priče cijelih naroda, ali i kriminalaca, svetaca, istraživača, očajnika i sanjara - drevnih i modernih.

Nije strašno plašiti se. To je zapravo bila glavna poruka predstavljanja živopisne slikovnice „Ništa strašno“ Ivane Đula i Milice Sinkauz, koju je ilustrirao Dominik Vuković, a objavio  Bodoni. Uz znatiželjne i angažirane učenike ovu zapravo vedru promociju - iako je o strahu bila riječ – punu mudrih pitanja i bistrih dječjih odgovora – inspirativno je vodila Librica Iris. Čuli smo kakvi sve strahovi postoje i tko se čega boji, pa se jedan tata tako boji ići na posao, djed jakih zvukova, a ima i onih mališana koji se boje paukova. Slikovnica „Ništa strašno“ je priča“ o Dječaku i njegovom strahu. Dječak se boji mraka pa mu tata prije spavanja priča priču o obitelji strahova. Tu su mama Strah, tata Strah i glavni junak Mali Strah čiji je najveći strah postati strašan. Plah je i ne želi plašiti djecu, iako obitelj upravo to od njega očekuje. Ne pomaže mu ni strašna škola u kojoj mu učiteljica Fobija predaje strašne predmete kao što su strahovježbe, strašematika i plašologija, a petkom uče strah i trepet. No kada Mali Strah upozna Dječaka kojega bi trebao plašiti, kroz razgovor i igru obojica će shvatiti da su puno sličniji nego što su zamišljali… A na kraju Mala Hrabrost zamijeni Strah. Jer, kako je Milica Sinkauz odgovorila na pitanje djevojčice iz publike o tome zašto nastaje strah: "Možda je strah kod djece trebao nastati zato da bi nakon njega nastala hrabrost.“

Nakon promocije knjige u kojoj postoji cijeli razred malih strahova od onog koji se boji dugih riječi do Straha od pospremanja i Straha od juhe, autorice Ivana Đula i Milica Sinkauz vodile su radionicu dramske igre „Ništa strašno“.

Počele su i Libraonice, a kreativnu radionicu „Divovi dobra srca“ vodile su Vlatka Rubil i Beata Jegar, studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile. Mali polaznici  kreirali su ogromnog diva koji je imao bradu od koromača, a priču iz istarske mitologije čitala je školska knjižničarka Amadea Draguzet. Veselo i raspjevano bilo je u edukativno-kreativnoj radionici stvaranja priča „Tragovima divova“, koju je vodila Tea Vujić, fonetičarka i rehabilitatorica.

Popodnevni dio programa donosi Maštolov kojeg vodi Maštolovka Sedina Cerovac, a tema su Divovi. U Librofoniji je na programu „Zika zika muzikaaa!“ u izvedbi Lucije Stanojević, a dan zaključuje Baka Librić pričom za laku noć. Izbor je pao na knjigu Larsa van de Goora, Giulie Tomai i Gabby Dawnay: „Uđi u vilinski svijet". (IHR)

Tweet

Posljednje novosti