moguće namirenje putem državne agencije

Sud priznao više od 200 tisuća eura potraživanja radnika Glasa Istre novine, ali ne i člana Uprave

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

02.10.2024 - 21:32
Foto: Mirjana Vermezović
Foto: Mirjana Vermezović

Na Trgovačkom sudu u Pazinu održano je ispitno ročište vjerovnika Glasa Istre novine u stečaju, na koje su, prema navodu stečajnog upravitelja Hrvoja Kraljičkovića, stigle 43 prijave tražbina. Među njima je 21 tražbina prvog višeg isplatnog reda, i to 20 bivših radnika te Republike Hrvatske, koja potražuje 38.143 eura na ime neplaćenih doprinosa iz i na plaću, poreza na dohodak od nesamostalnog rada i prireza.

Iako je stečajni upravitelj priznao sve tražbine prvog višeg isplatnog reda, i to u iznosu od 244.065 eura, među kojima i onu člana Uprave Ivice Božana u iznosu od 15.958 eura, sutkinja Adrijana Labinjan Skok je na zahtjev vjerovnika, zagrebačke tvrtke WARCQ, osporila Božanovu tražbinu, a prethodno prihvatila tražbine 20 radnika. Božan će posebnim rješenjem biti upućen na parnicu radi utvrđivanja osporenog zahtjeva. Naime, WARCQ je osporio njegovu tražbinu jer smatra da je nema osnove priznati budući da je bio zakonski zastupnik dužnika i svojim je postupanjem prouzročio otvaranje stečajnog postupka nad Glasom Istre novine.

„Vjerovnici prvog višeg isplatnog reda koji se prvenstveno namiruju trebali bi biti radnici i njihove tražbine iz radnog odnosa, pa smatramo da je upitno da član Uprave sa svojom tražbinom može biti vjerovnik prvog višeg isplatnog reda“, naveli su iz WARCQ-a.

 

Kad je riječ o spomenutih 20 radnika, priznanje tražbina prvi je korak prema njihovom namirenju putem državne Agencije za osiguranje radničkih potraživanja (AORT), doduše ne u punom iznosu, s obzirom da Glas Istre novine, osim nekoliko slika, nema dovoljno imovine kojom bi se ona mogla namiriti. Sud će objaviti rješenje na e-oglasnoj ploči, a nakon isteka osam dana od objave radnici mogu pokrenuti postupak prema državnoj agenciji.

S druge strane, vjerovnici drugog višeg isplatnog reda teško da će se moći naplatiti: prijavljeno je čak 1.697.364 eura tražbina, od čega je priznato 1.666.432, a osporeno 31.245 eura.

Među tražbinama drugog višeg isplatnog reda je i ona Republike Hrvatske u iznosu od 169.030 eura (PDV, članarina HTZ-a, prihod po reprogramu, troškovi ovrhe, članarina HGK). Priznata je i tražbina Grada Pule od 10.610 eura na ime komunalne naknade, rješenja Upravnog odjela za upravljanje imovinom, naknade za uređenje voda, zakupa poslovnog prostora i spomeničke rente. Među vjerovnicima su i HINA, Hrvatska pošta, A1, Fina, Istarska kreditna banka Umag (kredit od 86.856 eura), Agencija za elektroničke medije. Zagrebačka tvrtka Mariterm servis na osnovu rješenja o ovrsi prijavila je tražbinu od 374 eura koju je prenijela zagrebačkom društvu WARCQ.

Novi list prijavio je 170.532 eura potraživanja na temelju ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji od 31. ožujka 2020. i pripadajućih aneksa te bjanko zadužnica, a tadašnji vlasnik Glasa Istre novine JOJ Media House 721.921 eura potraživanja na temelju ugovora o zajmu od 4. rujna 2017., dodatka 1-4 ugovora o zajmu od 4. rujna 2017. i sporazuma. WARCQ je osporio obje tražbine, a sutkinja utvrdila da nije moguće izvršiti uvid u prijavu i sve priloge prijavi tražbina spomenutih vjerovnika. Također je utvrdila da je ugovor o prijenosu tražbine Mariterm servisa na WARCQ dostavljen neposredno prije ročišta, stoga je stečajnom upravitelju naloženo da u roku od osam dana dostavi sudu sve izvornike prijava tražbina s prilozima, a spomenute prijave ispitat će se na ročištu zakazanom 10. listopada.

Istoga dana održana je i Skupština vjerovnika, na kojoj je Vice Mandarić postavio pitanje prijenosa zaštićenog žiga Glasa istre novine na Novi list bez, tvrdi, plaćene naknade, iako je Visoki trgovački sud još u kolovozu odbio njegovu žalbu vezanu uz žig. Mandarić je, naime, kao član društva Glas Istre novine i umješač u stečaju, isticao da je zaštićeni žig te tvrtke prenesen na Novi list bez naknade te da Novi list i JOJ Media House trebaju platiti punu vrijednost tvrtke od 4,86 milijuna eura. Punomoćnik vjerovnika Novog lista i JOJ Media Housea izjavio je da se radilo o nizu ugovora kojima se između ostaloga zaista prenijelo pravo na izdavanje dnevnih novina Glas Istre novine, odnosno prava nakladništva.

Tweet

Posljednje novosti