DELAMO ČA ZEMLJU?

KAMPANJA ILI APARTMANI Zanimljivo koliko je u Istri registriranih traktora u odnosu na ostatak zemlje

Piše: Istarski.hr

02.10.2024 - 20:02
Ilustracija (Foto: Istarski.hr)
Ilustracija (Foto: Istarski.hr)

Dobar dio vijesti iz crne kronike, koje uključuju nesreću s traktorom otkrivaju da vozilo nije bilo registrirano, što naravno otvara pitanje njihove ispravnosti odnosno koliko često ih vlasnici servisiraju i dovode uopće na tehničke preglede.

Međutim, prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), broj registriranih kontinuirano raste posljednjih godina. Lani je tako registrirano ukupno 143.080 traktora, s tim da valja istaknuti da su u ukupnoj brojci i quadovi koji se ubrajaju u ove radne strojeve, piše Agroklub.

"Ako pogledamo unazad, 2019. godine imali smo 126.576 registriranih traktora", istaknuo je Luka Dorić, voditelj Pododjela za tehnički pregled u CVH.

Godinu kasnije taj broj je porastao na 129.694, zatim 2021. na 133.564, a 2022. godine dostigao je 137.491.

Tri županije vodeće po broju registriranih

Kad je riječ o regijama s najvećim brojem registriranih Bjelovarsko-bilogorska županija se izdvaja s 14.265. Odmah iza su Zagrebačka i Varaždinska županija.

Dodao je kako i ostale poljoprivredne županije imaju znatan broj ovih radnih strojeva kao što su Osječko-baranjska, Koprivničko-križevačka i Karlovačka. Na drugom kraju spektra nalaze se Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska, s najmanjim brojem traktora.

Ukupan broj registriranih traktora po županijama za 2023. godinu (Izvor: CVH)

Neregistrirani traktori i nesreće

Kaže nam i da statistika pokazuje da oni koji registriraju svoje traktore, u većini slučajeva nastavljaju s registracijom i u narednim godinama, što potvrđuje već opisani porast ukupnog broja iz godine u godinu. 

"Traktori koji sudjeluju u nesrećama često nisu nikada bili registrirani i nisu podvrgnuti tehničkim pregledima, a što je zakonska obveza za sva motorna i priključna vozila koja sudjeluju u prometu na cestama", zaključuje Dorić.

Tweet

Posljednje novosti