Otkrijte tajne čokolade s maestrom cioccolatierom!
Čokolada – savršeno glatka, zavodljivo mirisna, neodoljivo slatka. No, njezina prava čarolija krije se u nevidljivim detaljima: precizno kontroliranoj temperaturi, pravom omjeru sastojaka i pažljivo usklađenim aromama. Robert Perić, maestro chocolatier, priznati kuhar, edukator i sinonim za vrhunsku istarsku kuhinju, otkriva kako transformirati sirovi kakao u savršene praline koje ostavljaju bez daha.
„Kuhanje je samo 10% umjetnostI, sve ostalo su kemija, fizika i beskonačno vježbanje,“ često govori Perić, koji je život posvetio obrazovanju i vježbanju: kako mladih generacija chefova, tako i vlastitom. Na pragu tisućljeća, Perić je tako svoje čokoladne vještine usavršavao u Italiji te 2005. ponio prestižnu europsku titulu 'Maestro Choccolatier'. Bio je to tek početak – njegova se karijera razvijala s nesvakidašnjim desertima koji spajaju istarske autohtone sastojke, poput maslinovog ulja, tartufa i terana, s modernim tehnikama. Njegova vizija podigla je istarsku gastronomiju na novu razinu, ujedinjujući tradiciju i inovaciju u svijetu čokolade.
„Čokolada nije obična namirnica“, kaže Perić. „Ona zahtijeva poštovanje, znanje i strast. Kad se sve to spoji, dobivate ne samo desert, već i priču, doživljaj.“
Čokoladna priča o tradiciji i inovaciji
Čokolada ima bogatu povijest koja seže tisućljećima unatrag. Od drevnih civilizacija Maja i Azteka, koji su kakao nazivali 'hranom bogova', do današnjih laboratorija vrhunskih čokolatijera, prošla je nevjerojatan put. Danas, u rukama majstora poput Perića, čokolada doseže svoj vrhunac – spoj znanstvene preciznosti i umjetničkog izraza. „Čokolada je poput osjetljivog instrumenta – ne trpi improvizaciju“, objašnjava Perić. „Svaki stupanj temperature, svaka kapljica vlage ili pogrešno odabrani sastojak može uništiti cijeli proces.“
Perić je prvi istarski kuhar koji je lokalne sirovine poput maslinovog ulja, tartufa i lavande uveo u svijet visoke čokoladne gastronomije. Njegove praline i bomboni spajaju autentičnost Istre s tehničkom perfekcijom, pretvarajući jednostavne sastojke u luksuzne delicije vrhunski gastronomski doživljaj.
Radionica: Otkrijte tajne čokolade s maestrom cioccolatierom
Za profesionalce (ali i strastvene amatere!) u gastronomiji koji žele zakoračiti u svijet čokoladne umjetnosti, Perić 2. prosinca u Pazinu u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, AZRRI, vodi radionicu pod nazivom „Choccolatteria za profesionalce – čokoladni bomboni s lokalnim proizvodima“.
Uz stručno Perićevo vodstvo,sudionice će naučiti kako postići onaj savršeni sjaj i čvrstoću zbog kojih čokolada izgleda i zvuči baš kako treba, s prepoznatljivim „snapom“ pri lomljenju. Poseban dio radionice bit će posvećen kreiranju punjenja koja odražavaju lokalni teroir. I naravno, sudionici će učiti i kako oblikovati bombone koje oduševljavaju na prvi pogled – male čokoladne skulpture koje nisu samo vizualno privlačne, već i neodoljivo ukusne.
„Čokolada je izazov, ali i nagrada“, kaže Perić. „Kad je savladate, otvara vam se cijeli svijet beskonačnih mogućnosti.“
Blagdanska inspiracija uz čokoladu
Za sve one koji žele postati dio ove čokoladne čarolije, prijave su otvorene putem stranice egci.azrri.hr. Broj mjesta je ograničen, stoga ne čekajte – zakoračite u svijet visoke čokoladne gastronomije! Zamislite svoje goste oduševljene čokoladnim delicijama s notama istarskog terana, bogatom kremom od tartufa ili zavodljivim mirisom lavande. Postanite dio ove čokoladne priče i svoju blagdansku ponudu obogatite nezaboravnim čokoladno-istarskim pralinama.