svi bismo se trebali spremiti

Flego otkrio koja tema će dominirati Europom sljedećih pet godina

Piše: Ivor Balen

02.10.2024 - 19:02
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

"Kupio sam si za rođendan trimericu i motornu pilu tako da evo još malo mišići bole. Sve ostalo super", kaže Valter Flego, donedavni eurozastupnik i još uvijek jedna od najupućenijih osoba u EU zbivanja i trendove. 

Flega smo pitali kako provodi vrijeme nakon završetka EU avanture, no bio je to i svojevrsni uvod u temu - gdje će ići Europa sljedećih pet godina, prvenstveno u smislu očuvanja okoliša. Flegova poruka je jasna - glavna tema bit će kako zadržati europske tvrtke u Europi u uvjetima kad im poslovanje zbog ekoloških uvjeta postaje sve skuplje. Odgovor? Tako što će ih europski fondovi žestoko financijski podržati.                                                  

"Kad sam došao u EU parlament bilo je jako zanimljivo vidjeti kako različite političke grupe razmišljaju. Dvije ključne teme prije korone bile su zeleno i digitalno. Imate krajnju desnicu, odnosno konzervativce, kojima je u fokusu čovjek, a imate i zelene i ljevicu, kojima je u fokusu planet. Nakon pet godina ispalo je da su zeleni postali najveći gubitnici izbora, a konzervativci najveći dobitnici, a nisu baš za zeleno, a još manje za održivo", kaže Flego i pojašnjava da su rezultati ovakvi zato što se nakon korone puno toga promijenilo. 

 

"Prije smo imali zeleno i digitalno, a sad je glavna tema "želimo zadržati radna mjesta". Svi smo mi za ekologiju, ali gle čuda, to košta. Svi smo za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i za zbrinjavanje otpada, tko nije? Ali to košta. Ekologija nije besplatna. Ako europska industrija nije konkurentna, na što desnica i Mario Draghi, specijalni savjetnik Ursule von der Leyen, sada posebno upozoravaju, radna mjesta i industrija će se seliti negdje drugdje", kaže Flego.   

Rješenje je, kaže Flego, da sve to zeleno, ekološko, održivo i plavo mora ići ruku pod ruku s fondovima, s novcem. 

"Privatni sektor u Europi mora imati iste uvjete kao njihovi konkurenti globalni igrači. Ako europski poduzetnik ima istu cijenu energije i ako ulaganja u zeleno i održivo alimentira EU fond, onda će on pljeskati i bit će kao privatnik konkurentan. To je ključno razmišljanje koje, kako sam rekao, i Mario Draghi itekako prepoznaje", kaže Flego i upozorava što će se dogoditi u suprotnom:

"Doći čemo u mračno doba Europe. Industriji je jednostavnije ići tamo gdje nema sindikata, gdje se ne poštuje zaštita okoliša, gdje je energija jeftinija. I gle čuda, svi mi skupa tonemo, a Indija, Kina, Rusija ako želite, da ne pričamo Amerika i Indonezija, rastu", kaže Flego. 

Jedan od ključnih problema je, nastavlja Flego, i nadaleko poznata europska birokracija, kao i činjenica da ljudi teško razmišljaju dugoročno.

"Ima jedna uzrečica mog bivšeg kolege Kolakušića, koju ja dugo nisam mogao razumjeti. Što je veće ispuštanje CO2, bolji će vam biti život. Bolji vam je BDP. Naravno da je to kratkoročno i neodrživo, ali onaj tko ima 500 ili 600 eura plaće želi to čuti", kaže Flego.

Dosadašnja ulaganja u zelenu tranziciju, ističe, su mala i pionirska. Definitivni prioritet, koji će biti uvršten i u buduće smjernice, jest da ekologija bude alimentirana europskim novcem, a sve kako bi se industriji stvorile bolje pozicije na globalnom tržištu.

"Sljedećih pet godina glavna tema u Europskoj uniji više neće biti ekologija, infrastruktura ni ostale teme iz prošlosti. Glavna tema bit će kako zadržati europske tvrtke u Europi", zaključio je Flego.

Tweet

Posljednje novosti