ministar glavina s predstavnicima turističke branše

Istra ostvarila najbolji turistički rezultat u Hrvatskoj

Piše: Istarski.hr

20.09.2024 - 17:01

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas je u Rovinju održao sastanak s turističkim sektorom Istarske županije o temi dosadašnjih turističkih rezultata i budućih aktivnosti u sklopu provedbe reforme upravljanja razvojem turizma. Na sastanku je uz ministra Glavinu bio i župan Istarske županije Boris Miletić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, kao i ključni dionici turističkog sektora ove županije.

„I ove godine, Istarska županija ostvarila je najbolje rezultate u Hrvatskoj, čime je ponovno gledajući turistički promet zauzela prvo mjesto. Posebno bih istaknuo smjer razvoja turizma u Istri, koji se ne ograničava samo na obalne gradove, već se fokusira i na brendiranje unutrašnjosti, koja jednako privlači turiste kao i obala, što doprinosi raznolikoj i atraktivnoj cjelogodišnjoj turističkoj ponudi“, rekao je Glavina. Po njegovim riječima, Vlada kontinuirano vodi brigu o razvoju Istarske županije, ne samo kroz projekte u turizmu i sportu, za koje je u posljednjem četverogodišnjem razdoblju osigurano više od 19 milijuna eura, već i kroz velike infrastrukturne projekte poput nedavno otvorene druge cijevi tunela Učka.

Ministar se na sastanku osvrnuo i na tijek reforme upravljanja razvojem turizma te naglasio da ulazimo u novu eru razvoja turizma, eru upravljanja turističkim tokovima, a odmičemo se od konstantnog rasta i brojanja dolazaka i noćenja u ljetnom dijelu godine i od modela masovnosti.

 

"Novom reformom koja uključuje strateški i zakonodavni okvir u fokus stavljamo turizam koji počiva na kvaliteti i održivosti. Usmjereni smo maksimalno na razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma, koji kao takav donosi pozitivne pomake i za gospodarstvo, turiste, ali i lokalno stanovništvo“, zaključio je Glavina.
"Pozdravljamo ovu sveobuhvatnu reformu upravljanja održivim turizmom u Republici Hrvatskoj i uvijek nam je drago kad smo u Europi po nečemu prvi u pozitivnom smislu, a to je zasigurno i donošenje Zakona o turizmu. Taj će Zakon, nadamo se, pružiti lokalnoj i regionalnoj samoupravi dovoljno alata za uspostavu što kvalitetnijeg sustava upravljanja turizmom u smjeru održivosti, a građanima će jasno i transparentno prezentirati stanje u prostoru na kojem živimo. Budući da kao regija, ali i kao država zauzimamo poprilično visoko mjesto u Europi na ljestvici održivosti i čistih prirodnih resursa te vrlo visoko mjesto i na ljestvici percepcije sigurnosti, moramo poduzeti sve mjere da taj status održive destinacije i percepciju sigurne destinacije ničime ne ugrozimo. Moramo biti izvrsni u turizmu, jer smo premali da bismo bili prosječni. Naša je dužnost očuvati autentičnost, naše posebnosti i prostor kao iznimno vrijedan resurs, a nadasve voditi računa o lokalnom stanovništvu čija kvaliteta života ne smije ispaštati“, rekao je Miletić.

„Istra predstavlja našu najrazvijeniju turističku regiju koja se može pohvaliti svojom prepoznatljivošću i pozicijom na globalnom turističkom tržištu, ali i vrlo kvalitetnom strukturom smještajnih kapaciteta. S obzirom da se u ovoj regiji ostvaruje čak 28 posto ukupnih noćenja naše zemlje, današnji sastanak s kolegama i turističkim djelatnicima smatramo iznimno važnim, posebice kada govorimo o doprinosu Istre u procesima transformacije hrvatskog turizma. Kao destinacija moramo ići u smjeru održivosti, kvalitete i cjelogodišnjeg poslovanja, odnosno moramo težiti tome da turizam u svim našim regijama znači daljnji rast i razvoj uz zadržavanje kvalitete života lokalnog stanovništva“, poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Na sastanku turističkog sektora Istarske županije sudjelovali su predstavnici strukovnih udruženja, državnih institucija, članovi Turističkog vijeća HTZ-a, predstavnici žurnih službi, Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasaca.

Tweet

Posljednje novosti