NAJGORA CESTA

Pulska ulica opasna po život u katastrofalnom je stanju. Grad to ignorira

Piše: Bojan Žižović

20.09.2024 - 19:45
Foto: Bojan Žižović
Foto: Bojan Žižović

Kad bi postojao izbor za najgoru prometnicu u Puli, onda bi svakako u sam vrh dospjela Ulica svete Felicite pa i u nastavku dio Ulice Monte Magno u Valdebeku. Pohabani asfalt, koji ima zakrpe stare nekoliko desetljeća, nepostojanje pločnika i javne rasvjete, a i jako opasan izlaz na Medulinsku cestu čine ovu prometnicu među najopasnijima u najvećem istarskom gradu. Na to su još 2020., dok su bili u oporbi, upozoravali gradski vijećnici iz SDP-a.

- Cesta je u katastrofalnom stanju, a posebno zabrinjavajući je izlaz na Medulinsku cestu koji predstavlja opasnost za sve sudionike u prometu. Valjda se mora dogoditi teška prometna nesreća kako bi se problem ozbiljno shvatio, istaknula je prije četiri godine Sanja Radolović iz SDP-a.

Ta stranka nakon posljednjih lokalnih izbora više nije u oporbi. Doduše, nije ni na vlasti, ali svakako je u, nazovimo to tako, tihoj koaliciji s Filipom Zoričićem, odnosno njegovom Nezavisnom listom. Ali ni to ne pomaže da se problem Ulice svete Felicite nađe na dnevnom redu obnove gradskih prometnica. Radolović nam danas kazuje da ne zna što se zbiva po tom pitanju.

 

- Tražili smo i u 2021., 2022. te 2023. da se izgradi rotor na mjestu gdje se iz te ulice automobili priključuju na Medulinsku cestu. Ali iz Grada ne reagiraju. Koliko mi je poznato, postoji plan financiranja projektne dokumentacije, ali ne znam što se konkretno dosad napravilo. To križanje je stvarno jako opasno. Tamo bi netko mogao stradati, upozorava Radolović.

Slaže se s nama da je cesta duž cijele Ulice svete Felicite u očajnom stanju. „Kad budu krenule investicije i kad Grad bude naplaćivao ono što treba naplatiti, valjda će se u nešto i uložiti u ovom gradu. Do tada ništa“, zaključuje Radolović.

Možda je problem u stranačkim bojama, iako bi to u ovom slučaju svakako trebalo staviti po strani. Naime, u Mjesnom odboru (MO) Valdebek na posljednjim je izborima uvjerljivu pobjedu odnio IDS, a poznato je da Zoričić ima alergiju na sam spomen te stranke. Zato valjda, tako nam barem kaže predsjednik MO-a Danijel Moretti, u širokom luku zaobilazi ovo pulsko naselje kad je riječ o gradskim investicijama.

„Godinama apeliramo da se uloži u tu prometnicu. Pisali smo bivšoj, a i sadašnjoj vlasti. Prošla je vlast još i investirala u Valdebek, ali ova doslovno ništa. Ovo što se posljednjih godina zbiva u našem MO-u, to je sve ono što mi sami napravimo, volonterski. U svemu nam Grad pomaže jako, jako malo. Gradonačelnik Zoričić nas ignorira, a naša je lista dobila najviše glasova na posljednjim izborima za mjesne odbore. Dakle, građani Valdebeka nas podržavaju. Mi smo grupa ljudi koja radi nešto za svoj kvart, a izabrani smo na listi IDS-a. Da smo bili pod skutama HDZ-a ili SDP-a, isto bismo pobijedili. Želim reći da u ovom slučaju politika nije bitna. A Zoričić se ponaša kao da Valdebek ne postoji. Ova gradska vlast ne da nije ništa investirala u ovo naselje, nego nije ni planirala“, kaže Moretti.

Pojašnjava nam da je Ulica svete Felicite jedna od glavnih prometnica u Valdebeku, to jest jedan od četiri ulaza u to naselje. Postoje planovi za još jedan ulaz u Valdebek, ali on bi se trebao dogoditi s dogradnjom zaobilaznice. Time bi rasteretili Ulicu svete Felicite. „Ali i tada će je morati obnoviti, kao i Ulicu Monte Magno. To su najprometnije ulice u naselju, a u jako su lošem stanju“, ističe Moretti.

Tweet

Posljednje novosti