Sanja Radolović (SDP) u Saboru:

Prema HDZ-ovom prijedlogu zakona problematika ugradnje dizala u višestambene zgrade i uređenja fasada bit će riješena za otprilike 150 godina!

Piše: Istarski.hr

19.09.2024 - 13:11
Sanja Radolović (Snimio Milivoj Mijošek)
Sanja Radolović (Snimio Milivoj Mijošek)

Sanja Radolović, zastupnica u saboru iz redova SDP-a u raspravi u Hrvatskom saboru govorila je u o prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada.  

Radolović je pritom navela resornom ministru Branku Bačiću da je popis zgrada koja imaju više od tri kata i nemaju dizala izrađen u Hrvatskoj još 2016. godine zaslugom Udruge umirovljenika i kako je prema istome u Hrvatskoj 9.000 zgrada, odnosno 16.000 ulaza u višestambene zgrade bez dizala.

 

Još od 2016. apeliralo se na HDZ-ovu Vladu da se proces ugradnje dizala započne kroz financiranje iz EU fondova izmjenom Operativnih programa, što druge zemlje članice EU-a i koriste, upravo kako bi se rasteretila time i sredstva iz državnog proračuna. Radolović je napomenula kako su planirana sredstva za provedbu ovog zakona 5 milijuna eura kroz 2025. i 2026. godinu, što ako uzmemo prosječnu cijenu ugradnje jednog dizala u višestambenu zgradu od 60.000 eura znači da bi ovom dinamikom bilo moguće ugraditi prosječno sto dizala godišnje, konkretno trebat će oko 150 godina da bi se u Hrvatskoj riješila problematika ugradnje dizala u višestambenih zgrada. Navedeno, je poražavajuće ako uzmemo u obzir da imamo desetke tisuća osoba s invaliditetom, umirovljenike koji se teže kreću, kao i obitelji s malom djecom koja žive u tim zgradama.

Nastavno, Radolović je istaknula kako osim nedostatka sredstava za ugradnju dizala, ali i uređenje pročelja i fasada koje je također predmetom prijedloga ovog zakona ogroman problem u nekim sredinama kao što je primjerice i Istarska županija jesu potvrde na projekte od strane nadležnih konzervatorskih ureda na koje se, ako ih se uopće i dobije, čeka i po godinu-dvije dana. 

Zaključno, Radolović je još jednom podsjetila da je interes građana za uređenjem fasada i ugradnjom dizala u višestambene zgrade ogroman, čemu u prilog govori i činjenica da je Poziv za energetsku obnovu u višestambene zgrade kroz EU fondove  zatvoren u rekordnom roku od 17 sekundi, a predviđena alokacija nije bila ni približno dovoljna.

Tweet

Posljednje novosti