veliko priznanje

Folkloraši iz Savičente debitirali na poznatoj međunarodnoj manifestaciji

Piše: Marcello Rosanda

18.09.2024 - 02:30

Kulturno umjetničko društvo 'Savičenta' pozvano je prvi put na međunarodnu folklornu manifestaciju 'Vinkovačke jeseni' koja se održala minulog vikenda. Tamo su nastupili u šest mješovitih dječjih parova i otplesali istarski balun uz pratnju na mihu Luke Batela. Kada se zbroje svi sudionici iz tog KUD-a, bilo ih je ukupno 40-tak, a poznavatelji prilika kažu nam da je poziv na 'Vinkovačke jeseni' vrlo ozbiljno priznanje za svaki KUD u Hrvatskog, ali i šire.

 

KUD Savičenta sa sjedištem u Svetvinčentu osnovano je 2000. godine i od onda uspješno djeluje njegujući istarski folklor kroz ples i pjesmu. U svojih prvih petnaest godina postojanja nastupali su na raznim smotrama folklora diljem Istre i izvan nje (Slavoniji, Austriji, Italiji). Nakon toga uslijedio je prekid u djelovanju koji je trajao svega nekoliko godina pa je u listopadu 2022. KUD Savičenta ponovno pokrenut i postao aktivan (danas već i prepoznatljiv) kroz svoju najmlađu skupinu, djecu iz osnovnih škola Svetvinčenat i Juršići.

Društvo trenutno čini pedesetak članova od kojih je oko četrdeset djece u dobi od 7 do 15 godina. Nastupaju na raznim manifestacijama i smotrama folklora. Poziv na ovogodišnje 'Vinkovačke jeseni' dakako je njihov najveći uspjeh od ponovnog pokretanja 2022. godine, ali i veliki poticaj za ubuduće. U vrlo kratkom vremenskom roku voditelji Jasna Galant i Jasmin Jelenić (ujedno predsjednica i tajnik društva) uspjeli su ozbiljno etablirati KUD Savičentu uvrstivši ga uz bok ostalih istarskih folklornih društava. Uspjeli su u svom naumu zahvaljujući velikoj podršci roditelja upisane djece kao i brojnih sponzora koji velikodušno i nesebično pružaju potporu pri djelovanju društva.

Prvo izdanje 'Vinkovačkih jeseni' održano je u rujnu 1966. godine ubrzo postavši jedno od najpoznatijih festivala svoje vrste u Hrvatskoj. Manifestacija je prvenstveno usmjerena na valorizaciju pučkih plesova, narodnih nošnji i običaja s ciljem očuvanja kulturne baštine. 'Vinkovačke jeseni' tradicionalna su hrvatska smotra folklora s međunarodnim karakterom koja se svake godine održava u Vinkovcima. Ujedno je i najveća europska manifestacija posvećena tradicijskoj baštini.

Tweet

Posljednje novosti