50 godina Odbojkaškog kluba Marčana

One su ponos svog mjesta. 'Veličanstvene seljančice' i neke nove klinke sanjaju dvoranu

Piše: Igor Radić

17.09.2024 - 18:00
Najmlađe igračice OK Marčana
Najmlađe igračice OK Marčana

Odbojkaški klub Marčana, jedan od sportskih ponosa malog istarskog sela, svečano je obilježio 50. obljetnicu postojanja. Okupile su se generacije igračica i gosti koji su pridonijeli uspjesima kluba kroz povijest. Značajno slavlje potvrdilo je da klub i dalje živi zajedništvo koje ga je oduvijek krasilo.

Veteranke kluba prisjetile su se njihovih početaka u Marčani, kada su treninzi izgledali potpuno drugačije nego danas. Njihova kapetanica Nives Sanković kazala je da se treniralo na zemljanom igralištu ispred škole, bez označenih linija i s gumenim loptama koje su ostavljale bolne masnice na podlakticama. U slučaju kiše, treninzi su se premještali u učionice ili hodnike škole, no otežane okolnosti nikada nisu bile prepreka za entuzijastične igračice i njihovog trenera Branka Petrinčića.

 

„Sjećam se kako je naš trener Petrinčić, unatoč skromnim uvjetima, znao organizirati treninge koji su bili ne samo naporni, nego i zabavni. Njegova kreativnost i strast prema sportu bila je zarazna, a upravo zahvaljujući njemu, 'njegove veličanstvene seljančice', kako nas je prozvao jedan pulski novinar, počele su nizati uspjehe. Najveći ponos bio je osvajanje naslova prvakinja Hrvatske regionalne lige – zapad 1977. godine“, prisjetila se Sanković.

Skromni uvjeti, zavidni uspjesi

„Marčana“ je poznata po zavidnim uspjesima unatoč skromnim resursima. Sve vrijeme treninzi se održavaju u maloj školskoj sportskoj dvorani, koja ne ispunjava uvjete za ozbiljna natjecanja, ali to ih nije spriječilo da ostvare izvanredne rezultate.

Seniorke koje su igrale Prvu B ligu

„Bile smo ponosne na svaki postignuti uspjeh. Naša najveća snaga bila je u povezanosti i prijateljstvu, koje je nerijetko preraslo i u kumstva. Na terenu smo bile tim, a izvan njega nerazdvojne prijateljice,“ dodala je Sanković.

Ova čvrsta veza među igračicama dovela je klub do vrhunaca, uključujući dvije uzastopne godine kvalifikacija za ulazak u prvu ligu, što je bio izvanredan rezultat za mali klub. No, uspjesi se tu nisu zaustavili – mlađe igračice nastavile su nizati dobre rezultate, što je istaknula i predsjednica i igračica kluba Hana Radolović, podcrtavši važnost rada trenera Ivice Puljiza.

„Odbojkaški klub Marčana je kroz godine uvijek imao jake ekipe, zahvaljujući trudu i radu naših trenera. Igračice su s puno strasti i požrtvovnosti uvijek pružale najbolje od sebe. Bile smo strah i trepet za cijelu Istru“, rekla je Radolović, ponosno ističući kako i danas klub postiže značajne rezultate.

Priznanje posthumno osnivaču Branku Petrinčiću

Nakon što su mlađe kadetkinje kluba 2008. godine osvojile naslov državnih prvakinja, a  dvije godine kasnije bile viceprvakinje Hrvatske, klub je nastavio s visokim ambicijama. Radolović je naglasila da se uspjesi ne mogu postizati bez kvalitetnih uvjeta te je apelirala na važnost obnove ili izgradnje nove dvorane.

„Naša stara dvorana više ne zadovoljava uvjete za natjecanja. Smatramo da mlađe generacije zaslužuju bolje uvjete za treniranje da bi mogle graditi još svjetliju budućnost za naš klub,“ poručila je Radolović.

Na proslavi je posebno priznanje posthumno dodijeljeno Branku Petrinčiću, osnivaču kluba, za njegov izniman doprinos. Nagradu je preuzela njegova kćer Lana. Plakete su dodijeljene i trenerima Ivici Puljizu, Elvisu i Noeli Radolović te Antonu Čaliću koji su obilježili klupsku povijest kluba. Općina Marčana i Zajednica sportskih udruga Općine Marčana također su primile zahvalnice za dugogodišnju suradnju i podršku klubu.

Seniorke "Marčane" igraju u Drugoj ligi zapad

Danas OK „Marčana“ broji preko 50 članova. Natječe u raznim dobnim kategorijama - minići, djevojčice, mlađe kadetkinje, kadetkinje i seniorke koje su trenutno u Drugoj ligi zapad.

Tweet

Posljednje novosti