POČINJE SEZONA BRANJA

Bude se gljive u Istri, ali valja biti na oprezu

Piše: Bojan Žižović

18.09.2024 - 18:25
Sunčanica sa Žminjštine (Snimio: B. Žižović)
Sunčanica sa Žminjštine (Snimio: B. Žižović)

Sramežljivo se posljednjih dana u Istri počinju buditi gljive. Obilne kiše koje su natopile sušno tlo potaknule su tek pokoju gljivu da izbije na površinu i pokaže se svom svojom ljepotom ovom svijetu. Danas smo na Žminjštini pronašli samo dvije sunčanice, što bi moglo značiti da će ih u narednim danima biti sve više. Naravno, ne bi bilo naodmet da padne još kiše, jer ovo burovito vrijeme ne ide na ruku gljivarima.

 

Na Facebook grupi Gljive Istarske Županije pojavile su se fotografije prvih vrganja sa, kako piše, sjeverozapada Istre i iz okolice Pazina, a navodno ih ima i na Barbanštini. No, ponavljamo, sve je to još uvijek skromno, tu i tamo pokoji primjerak. Sezona branja će se brzo zahuktati pa valja podsjetiti na neka osnovna pravila. Iako je mnogima to mrsko, trebalo bi uz sebe imati dozvolu za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda, koja je besplatna i vrlo se lako može dobiti na mrežnim stranicama Hrvatskih šuma. Ta je dozvola potrebna isključivo kad se gljive beru u državnim šumama, odnosno na zemljištu kojim upravljaju Hrvatske šume. Također, u šumu ne bi trebalo ići u kratkim hlačama i s kratkim rukavima, a i obuća bi morala biti robusnija. Dobro bi bilo imati i štap te obavezno košaru u koju ćete skupljati ubrane gljive, nikako ih stavljati u najlon vrećice.

Iako iz sezone u sezonu znalci to stalno ponavljaju, nije naodmet još jednom naglasiti da se gljive ne smije šutirati, bez obzira jesu li jestive ili otrovne. Nisu vam one ni za što krive. U šumu bi, ako niste dobar poznavatelj gljiva, trebalo ići u pratnji nekoga tko će vas upoznati s porodicama gljiva da biste potom mogli razaznati pojedine vrste. Opreza nikad dosta. Pogotovo kad znamo da nam svaka sezona branja gljiva donese i poneko trovanje. Recimo, 2022. se u samo mjesec dana u Hrvatskoj s gljivama otrovalo 30 ljudi, od kojih su neki završili na intenzivnom liječenju, a prijetila im je i transplantacija organa. Jedna od najtežih trovanja su ona zelenom pupavkom, koja spada među najotrovnije gljive na našem području. Simptomi trovanja tom gljivom nastupaju nakon nekoliko sati, pa čak i dana, a smrtnost je kod odraslih od 30 do 50 posto, dok je kod djece stopostotna.

Tweet

Posljednje novosti