Otvoreno natjecanje 'Štit Domovine Pula 2024'

Policajci iz šest zemalja natjecat će se u raznim vještinama na stazi dugoj 35 kilometara

16.09.2024 - 17:02
Foto: PU Istarska
Foto: PU Istarska

Ustrojstvena jedinica Valbandon bila je danas poprište svečanosti otvorenja natjecanja 'Štit Domovine Pula 2024''. Riječ je o natjecanju koje se održava šestu godinu u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, a na kojem sudjeluju policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, kao i policijski službenici stranih policijskih snaga iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Sjeverne Makedonije.

Zapovjednik natjecanja ove je godine Alen Klabot, načelnik domaćinske Policijske uprave istarske, koji je prisutnim natjecateljima poželio dobrodošlicu u Istru i prisjetio se 767 kolega policajaca koji su svoje živote izgubili u borbi za slobodu. „To su bili heroji koji su sanjali o slobodnoj hrvatskoj državi i koji su za nju dali ono najvrijednije što su imali - svoj život. Njihova žrtva omogućila nam je da danas živimo u slobodi i miru. I stoga vas,  naše mlade kolegice i kolege, pozivam da čuvate tu slobodu i da omogućite našim građanima mirnu i sigurnu budućnost“. Poželjevši svim natjecateljima sreću, naglasio je kako će tijekom napornog i izazovnog natjecanja moći vidjeti najljepše dijelove Pule i Medulina - od prekrasnog rta Kamenjak do same završnice u pulskom Amfiteatru, gdje su se u rimsko doba odvijale borbe i svečanosti istaknuvši da će kao gladijatori modernog doba pozdravit hrvatsku zastavu i ostati zauvijek dio povijesti naše velebne Arene.

 

Naime, natjecanje se po prvi put organizira na području Istarske županije, a natjecatelji na području Medulina i Pule moraju proći stazu dugu oko 35 kilometara, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase oko 10 kilograma, a uz to će obavljati i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, sastavljanje i rastavljanje naoružanja i dr.). Više detalja oko programa natjecanja i izlučnim fazama prisutnima je pojasnio voditelj natjecanja Andrija Živković.

Sama završnica natjecanja bit će 19. rujna u 19 sati u pulskom Amfiteatru. Građanima i turistima ulaz u Arenu bit će besplatan, a u sklopu bogatog sportsko-kulturnog programa, građani će moći pogledati borbu gladijatora i atraktivne vježbe elitinih specijalaca. Bit će tu i zanimljive radionice za najmlađe, a oni stariji moći će razgledati naoružanje i opremu koje policija koristi. Po završetku službenog dijela programa, Ministarstvo unutarnjih poslova daruje građanima Pule i njihovim gostima besplatan koncert grupe Vatra i tenora Mate Grgata.

Tweet

Posljednje novosti