u pratnji profesora igora jovanovića

Šestero učenika OŠ Veli Vrh otputovalo u Belgiju na Globalne igra mira

Piše: Istarski.hr

15.09.2024 - 14:30
Gornji red: Ema Malagić, Eni Petrović, Gabrijela Kurtović. Donji red: Filip Makragić, Roko Mirković, David Celega i profesor Igor Jovanović
Gornji red: Ema Malagić, Eni Petrović, Gabrijela Kurtović. Donji red: Filip Makragić, Roko Mirković, David Celega i profesor Igor Jovanović

Šestero učenika OŠ Veli Vrh Pula u pratnji profesora povijesti dr. sc. Igora Jovanovića otputovalo je u Belgiju kako bi sudjelovali na Globalnim igrama mira u Mesenu od 14. do 21. rujna.

Globalne igre mira sponzorira UEFA fondacija za djecu i The Children's Football Alliance (Dječji nogometni savez) sa sjedištem u Mesenu. Mesen je selo mira u Flandriji u Belgiji osnovano 2014. prilikom obilježavanja 100 godišnjice početka Prvog svjetskog rata, odnosno mjesto gdje su se vodile neke od najkrvavijih bitaka tog rata.

Globalne igre mira povezane su s projektom Peace Field Projects (Projekt Polje mira). To je projekt koji omogućuje djeci i lokalnoj zajednici da saznaju više o svojoj povijesti i baštini, sudjelujući u sveobuhvatnom programu aktivnosti koji kulminira obilježavanjem događaja na kojem školsko igralište postaje Polje mira (Peace Field).

 

Projekt je povezan s događajima vezanim uz Božićno primirje koje se dogodilo u vrijeme Božića 1914. za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada su vojnici Njemačke i Velike Britanije na zapadnom bojištu kratkotrajno prekinuli sukob kako bi se susreli na "ničijoj zemlji" i odigrali nogometnu utakmicu.

OŠ Veli Vrh Pula uključila se u projekt 2021. kao prva škola u Hrvatskoj te 42. škola u svijetu sa statusom Polja mira.

Sudjelovanjem na igrama učenici OŠ Veli Vrh imaju priliku, kao prvi iz Hrvatske, sudjelovati na igrama, te u selu mira napraviti komemoraciju za sve stradale stanovnike Pule, Istre i Hrvatske u Prvom svjetskom ratu.

Projekt se fokusira na sudbine istarskih učitelja koji su unovačeni i poslani na bojište, uglavnom u Galiciju. Mnogo ih je i nastradalo. Među njima je bio i Ivan Šorić, učitelj u OŠ Veli Vrh, koji je preminuo na istočnom bojištu u listopadu1914.

Istre se sjetio i na ratištu te je Istri i Družbi sv. Ćirila i Metoda ostavio svu imovinu.

"Za Istru je živio, bio je učitelj djece na družbinoj školi i pred smrt sjeti se Istre, sjeti se družbe sv. Ćirila i Metoda i zapisa joj - iza smrti majke - imovinu svoju. Još se u pismu oprašta od prijatelja svojih ovim riječima: Budite mi zdravi i veseli, a ne zaboravite našu bijednu i siromašnu Istru".

Tweet

Posljednje novosti