grad nije platio račun

Vodnjanski zlatni park mogao bi se pretvoriti u dijamantni

Piše: Bojan Žižović

20.08.2024 - 08:32

Ako je gradski park u Vodnjanu u vrijeme IDS-ove vlasti prozvan zlatnim zbog skupoće njegovog uređenja, pod aktualnom bi vlašću mogao postati dijamantni. Jer Grad nikada nije platio račun nešto manji od 600 tisuća kuna za hortikulturne radove koje je 2021. obavila rovinjska tvrtka Nerium zbog čega ga je ona i tužila. Trgovački sud u Pazinu nepravomoćno je presudio u korist Neriuma, a Grad bi, prema toj presudi, trebao platiti gotovo 78 tisuća eura za nikad plaćene radove, te skoro 30 tisuća eura za troškove ovršnog, parničnog i postupka osiguranja dokaza, sve uvećano za zatezne kamate.

 

No, Grad se zainatio i, prema našim saznanjima, uložio žalbu na ovu presudu te time zapravo prenio odgovornost na one koji budu osvojili vlast nakon idućih lokalnih izbora. Iako u Gradu uporno tvrde da Nerium nije dobro odradio posao, da postoji niz nedostataka, dva sudska vještaka nisu mu dali za pravo, već su indirektno poručili da su gotovo svi uočeni nedostaci posljedica nedovoljnog održavanja parka, dok su nedostaci koji idu na dušu rovinjske tvrtke procijenjeni na nešto više od tisuću i pol eura. Zanimljivo je da je vještakinja na sudu izjavila da Vodnjan očito nije održavao park, već je samo kosio travu. Drugim riječima, Gradu se činilo preskupim platiti radove u parku koji po njemu nisu dobro odrađeni, ali se s druge strane uopće nije brinuo o njemu te ga je zapustio do te mjere da mu je sada praktički potrebna nova obnova.

Zašto je onda uopće Grad Vodnjan, znajući da će sve završiti ovršnim, odnosno na koncu sudskim postupkom, bio uporan u neplaćanju računa? Gradonačelnik Edi Pastrovicchio na to je pitanje odgovorio svjedočeći na sudu. Rekao je da mu je na problem loše izvedenih radova u parku ukazao jedan građanin Vodnjana, gotovo tri mjeseca nakon što je osvojio vlast. Nakon toga je Pastrovicchio, ne budi lijen, pozvao Sanju Bibulić, osobu koja je još 2018. izradila projekt uređenja parka, te mu je ona elektroničkom poštom poslala svoje mišljenje o tome da postoji jako puno nedostataka u poslu koji je odradio Nerium. Rekao je da je nakon toga i on uočio te nedostatke, pa je na Općinskom sudu u Puli Grad pokrenuo postupak osiguranja dokaza, no mišljenje vještaka je i tu bilo kontra argumenata vladajućih.

Valja napomenuti da Nerium nije na svoju ruku, bez nadzora, odradio posao hortikulturnog uređenja parka. Vodnjan je angažirao tvrtku Kopima iz Zagreba za stručni nadzor, a njihov je djelatnik na sudu izjavio da je vođena građevinska knjiga, koja je uredno ovjeravana, da su svi radovi izvođeni prema pravilima struke, a sve količine da su ispravno evidentirane i da na radove Neriuma nema nikakvih prigovora. Naglasio je da nije bilo primjedbi tijekom radova, ali niti na primopredaji, a da tvrtki u kojoj radi, kao i njemu osobno, nikada nisu upućene primjedbe na stručnost obavljenog nadzora.

Navedimo i što druga strana točno zamjera Neriumu kao izvođaču radova – da je priprema travnjaka loše izvršena, da teren uopće nije oblikovan prema projektu, što je vidljivo uz rubove staze gdje rubnjaci mjestimično vire i više od pola svoje visine izvan terena, da teren nije bio fino niveliran i izgrabljan prije sjetve, da travnjak nije bio u potpunosti prekriven travom te su se pojavile rupe bez trave, da je Nerium koristio skuplji supstrat no što je bilo navedeno u projektu te da ga nije nanio onoliko koliko je zaračunao. Ovo su neke od najvažnijih primjedbi Grada, koji očito ne misli platiti račun dokle god ga sud eventualno na to ne natjera. Koliko bi do tada mogao narasti trošak, pitanje je kojim će se baviti buduća gradska administracija. U svakom slučaju, hortikulturno uređenje parka bi na kraju moglo koštati dobrano preko onih prvotno ugovorenih 600 tisuća kuna.

Upit o sudskoj tužbi poslali smo Gradu Vodnjanu još 7. kolovoza, a odgovor do danas nismo dobili. Spomenimo da je Grad u ovom predmetu zastupala Sonja Bulić, jedna od dvoje pulskih odvjetnika koje je ova gradska vlast angažirala da je zastupa. Kao što smo već pisali, Bulić i Tiziano Sošić u posljednjih su godinu dana od Grada Vodnjana uprihodovali nešto više od sto tisuća eura. Sošić je, uzgred rečeno, član Nadzornog odbora Infobipa, tvrtke iza koje stoje braća Kutić, a oni su svesrdno pomogli Pastrovicchiju da osvoji vlast u Vodnjanu.

Tweet

Posljednje novosti