Dalibor Paus u Saboru:

'Poljoprivrednike treba poticati po proizvedenoj količini, a ne površini koju imaju u zakupu'

02.10.2024 - 15:16
Dalibor Paus u Saboru
Dalibor Paus u Saboru

„Iako se Vlada hvali potporama u poljoprivredi, poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj je u opadanju. Zato smatramo kako je nužno promijeniti sustav potpora tako da se njima nagrađuje poljoprivrednika po proizvedenoj količini proizvoda, a ne po poljoprivrednoj površini koju ima u zakupu“, istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus sudjelujući u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi upozoravajući na problematiku i kočnicu u razvoju poljoprivrede.

-Ove izmjene Zakona samo su nužno usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim. Takav pristup neće riješiti stvarne probleme hrvatske poljoprivrede, već ono ovisi o konkretnim mjerama i provedivim aktivnostima. Moramo težiti povećanju poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, povećanju broja stoke, uključivanju mladih u poljoprivrednu proizvodnju, digitalizaciji i drugim razvojnim pristupima. Jer stanje u hrvatskoj poljoprivredi iz dana u dan sve je gore i to si moramo priznati“, kazao je Paus.

 

Paus se osvrnuo i na povezanost poljoprivredne proizvodnje s tradicijom i autohtonim pasminama istaknuvši kako gubitci u tom području dodatno pogoršavaju demografiju ruralnih područja, dok s druge strane, raspoloživa radna snaga i mladi odlaze u druge profitabilnije djelatnosti, kao što je turizam, informatika, uslužne djelatnosti.

Ukazao je i na probleme u stočarstvu, spomenuvši pritom svakodnevno smanjenje proizvodnje mlijeka, kao i na problem izumiranja autohtonih pasmina: „Istra ima nekoliko autohtonih pasmina koje su visoko ugrožene - istarska koza koja se nalazi na grbu Republike Hrvatske, istarska ovca koja je visokovrijedna mliječna pasmina, kao i govedo Buša i Podolsko govedo, uz istarsko govedo Boškarin. Iako u Istri snažno borimo i ulažemo u očuvanje naših autohtonih vrsta, potreban je pristup i s nacionalne razine.“

Smatra kako je krajnje vrijeme promijeniti odnos prema poljoprivredi jer je ona i nacionalno-strateško pitanje svake države, zbog čega je neophodno sustavno promijeniti našu poljoprivrednu politiku.

Tweet

Posljednje novosti