ODRŽANA MANIFESTACIJA 'SLATKA ISTRA'

Foto Ah, te vižinadske breskvice, toliko su dobre da ih se stalno spominje

Piše: Bojan Žižović

15.08.2024 - 12:56
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

To je slatki život, doslovno. Kad se pred vama ukaže ogroman stol pun domaćih kolača kao što je to bilo u srijedu u Vižinadi na 26. Slatkoj Istri. Čak 207 uzoraka kolača iz 107 domaćinstava pristiglo je ove godine na ocjenjivanje iz cijele Istre. Kad kažemo pristiglo, ne mislimo da je palo s neba.

Tako je i općinski načelnik Marko Ferenac bio jedan od onih koji je po Istri prikupljao kolače za ovu tradicionalnu manifestaciju. „Vozio sam ih Bujštine“, otkrio nam je. Drugi su, poput 16-godišnjeg Mate Valentina Selara iz Tara, sami donijeli svoje slastice. On je, recimo, pripremio breskvice s kojima je, tako su se poklopile zvijezde, započinjao i završavao svaki razgovor na ovogodišnjoj Slatko Istri. Em nam je načelnik priznao da mu je to najdraži kolač, em je pobjednica u kategoriji breskvica Brigit Ferenac održala ubrzani tečaj njihove pripreme, em nam je Mate Valentino ispričao da je recept za njih naslijedio od svoje none. Drugim riječima, nismo mogli pobjeći od breskvica.

 

Ako ste mislili da sad slijedi recept, niste na pravom tragu. Pa nije ovo knjiga recepata, već članak o slatkoj fešti usred Istre. Mogli ste, uostalom, doći u Vižinadu i sami pokušati otkriti neke tajne zanata. Iako moramo priznati da to nije nimalo lako. Svakoga koga smo pitali recept pogledao bi nas kao da smo tražili od njega da nam oda tajnu svrhovitosti života. Nema odavanja recepata koji su njihove none brižljivo čuvale kao da drže šolde pod kušinom. Doduše, spomenuta Brigit je morala otkriti dio tajni, ali to je bilo više pod neizdrživim pritiskom znatiželjnika koji su je stalno povlačili za rukav.

Zanimljivo je da je do svog pobjedničkog recepta došla uz svesrdnu pomoć svog oca. Što je ključno kod njenih breskvica? Pa sve pomalo. Dugo odležavanje tijesta, njegova pravilno miješenje, odlično izbalansiran nadjev… Puno je tu detalja koji čine njezin kolač boljim od konkurencije. Ali ona je već doktorirala tu slasticu. Ovo joj je, naime, druga godina zaredom da pobjeđuje s breskvicama pa je, logično, došlo vrijeme da se otisne i u profesionalnije vode. Otkrila nam je da uskoro, za otprilike mjesec dana, u Vižinadi otvara mali prodajno-izložbeni prostor s kolačima i pralinama. Eto do čega ju je dovela Slatka Istra.

Pobjednici po kategorijama

Nikako da se otarasimo tih breskvica. A na Slatkoj Istri ima i drugih jednako vrijednih kolača. Zato ćemo nabrojati pobjednike u svim kategorijama, izuzev za breskvice čiju smo pobjednicu već okitili lovorikama. Najbolje kroštule pripremila je Vesna Škofić, Lučana Ritoša proglašena je ekspertom za poveticu, a Nevija Gardoš za bucolaj, dok je Dorijana Tončić imala najbolju pincu. Stručnjakinja za fritule, koje potpisniku ovih redaka nekako najviše pašu, proglašena je Lucia Venifer, najbolji pandešpanj bio je onaj Marije Zidarić, za paštine je nagrađena Suzana Banovac, dok su prvo mjesto među cukerančićima osvojili oni Gordane Lončar. Da ne bismo nekoga i nešto izostavili, valja spomenuti da je ove godine predstavljen i kolač gostiju iz Vrsara – njihovi čuveni amareti s lješnjacima. Recimo i da najmlađe sudionice Slatke Istre broje 10, odnosno 13 godina.

Moramo istaknuti hrabri žiri koji se žrtvovao unosom velikih količina cukra u svoja tijela, a sve da bi pravedno odlučio o pobjednicima. Tu su odgovornu ulogu ovoga puta ponijeli profesorica kuharstva i slastičarstva Sandra Živolić, profesor kuharstva Franko Milotić, Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino, Tanja Kocijančić s portala Istra Terra Magica te u ime domaćica Slatke Istre više puta nagrađivana Danijela Koraca.

Nije naodmet podsjetiti da je ova slatka manifestacija izrasla iz Kroštulijade koja se u Vižinadi prvi put održala 1994. godine. A kad su već krenuli s kroštulama, onda je valjalo nastaviti u istom tonu. Dakle, na Slatkoj Istri nema suvremenih kolača, nema kričavih krema i torti s likom Supermana, već samo tradicionalne istarske slastice čiji se recepti prenose s koljena na koljeno. A što učiniti kad nemaš talenta za pripremu kolača? Pa ne preostaje drugo nego uživati u njihovoj konzumaciji. Načelnik Ferenac nam je priznao da ne zna spravljati breskvice (baš nas proganjaju) koje obožava jesti, ali je zato jednom ispekao kroštule. Nije, priznaje, umijesio tijesto, ali ih je ispekao. I to je nešto.

Organizatori su kao i svake godine u ovu manifestaciju ugradili i humanitarnu notu. Prihod od prodaje kolača namijenili su za dvorišnu sjenicu područne osnovne škole u Vižinadi. Iako se mnogi nisu odvajali od slatkiša, bilo je onih koji su u obližnjem parkiću guštali u vinima lokalnih proizvođača. A mogla se tu probati i pokoja feta pršuta.

Slatka Istra u Vižinadi zapravo upotpunjuje dvodnevnu feštu u tom mjestu kojom se slavi Sveta Marija Vela, odnosno Velika Gospa. Jučer su tako na trgu za glazbeni dio zabave bili zaduženi Alfa Time Band i Dražen Zečić, koji je, nagađamo, odabran zbog stiha iz jedne njegove pjesme koji kaže: Ljubila me nespretno, a slatko. Danas će ih, pak, na pozornici naslijediti Skupina Tequila i Alen Vitasović te posebni gost Lima Len.

Tweet

Posljednje novosti