NOVINAR ISTARSKOG.HR ODGOVARA NA PROZIVANJA

Imam dojam da me Grad Vodnjan vrijeđa i omalovažava

Piše: Bojan Žižović

07.08.2024 - 13:02
Bojan Žižović (Snimio: Milivoj Mijošek)
Bojan Žižović (Snimio: Milivoj Mijošek)

Ne razumijem što to Grad Vodnjan ispravlja u mom članku „Poznati pulski odvjetnik dobiva veliki novac od Grada Vodnjana“. Naime, oni se zakonski pozivaju na pravo za ispravkom članka, što doista i mogu tražiti ako u njemu postoji neki pogrešan podatak. No, takvog podatka očito nema.

Jer oni se samo bave dojmom. Tako pišu da ja nešto sugeriram, dobivene informacije interpretiram i komentiram, podatke banaliziram, insinuiram i špekuliram, maliciozno navodim da nam nisu dali na uvid ugovor s odvjetnikom kojeg su angažirali. Dakle, to je njihov dojam, ništa više od toga. Moj je dojam da me vrijeđaju i omalovažavaju.

 

Moram naglasiti da ovo nije prvi put da pišem o odvjetnicima koje je angažirala ova vodnjanska gradska vlast. Zašto onda ne pošalju pitanja koja sam im prvi put uputio? Zato što manipuliraju, insinuiraju, maliciozno interpretiraju… Ali to je moj dojam. Nije da ih ispravljam.

No, najviše bode u oči što ni u takozvanom ispravku članka ne daju nikakve podatke. Trebam li ih podsjećati da su oni ti koji troše javni novac, ne ja, ja sam im ga uplaćivao dok sam živio u Vodnjanu? Ako već troše javni novac, onda moraju javnosti, ne samo meni, objasniti kako, na što i na čiji račun on odlazi.

U ovom konkretnom slučaju odlazi na račun odvjetnika Tiziana Sošića, koji je, kako sam već napisao, navodno dobar prijatelj braće Kutić, kojima je pružao i određene odvjetničke usluge, a oni su svesrdno podržali kandidaturu sadašnjeg vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija. Gradonačelnik je dolaskom na vlast odmah angažirao Sošića da vodi sudske sporove u ime Grada. Nije li to nalik na odnos koji je bivši gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović imao s odvjetnikom Goranom Pajićem, koji mu je vjenčani kum? Meni jest. Ali to je moj dojam.

Ono što nije dojam jest da je Vodnjan u posljednjih godinu dana za odvjetničke usluge utrošio točno 103.454,04 eura, od čega je na Sošićev račun sjelo 75.091,84 eura. To je činjenica. U istu kategoriju spada i podatak da je, otkad je na vlasti Pastrovicchio, odvjetnicima iz gradskog proračuna isplaćeno ukupno 269.033,27 eura.

Ono što bi ovdje mogao biti dojam jest da je to jako puno novca. Pa ako je već puno novca, onda bi valjalo javnosti objasniti i javno objaviti ugovore koje je Grad, bez da je prethodno raspisao javni natječaj, sklopio s pulskim odvjetnicima. Za to mu nije potreban novinarski upit, to bi se trebalo podrazumijevati.

Iz Grada nadalje pišu da informacije koje su mi dostavili „ukazuju da je odvjetnik Sošić svojim angažmanom Gradu osigurao veliku korist kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sudske postupke, što novinar svjesno zanemaruje“.

Ništa nisam zanemario, prenio sam sve što su odgovorili. Ne mogu biti kriv za to što nisu bili dovoljno precizni, što recimo nisu naveli koliko je predmeta Sošić pravomoćno riješio u korist Grada. Podaci, ljudi, podaci, to je ono što trebate pružiti javnosti.

A ne dojam, očito toliko drag onima koji u ime Grada piše ispravke koji to nisu.

Tweet

Posljednje novosti