REAGIRANJE GRADA VODNJANA

'Novinar Žižović pita manje da bi osigurao više prostora za insinuacije'

06.08.2024 - 16:32
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Javili su se iz Grada Vodnjana sa zamolbom da objavimo, kako navode, ispravak članka Bojana Žižovića "Poznati pulski odvjetnik dobiva veliki novac od Grada Vodnjana".

Njihovo reagiranje donosimo u cijelosti.

 

Novinar Bojan Žižović kroz cijeli članak "Poznati pulski odvjetnik dobiva veliki novac od Grada Vodnjana" sugerira da mu Grad Vodnjan – Dignano uskraćuje i skriva podatke o angažmanu odvjetnika Tiziana Sošića, što nije točno - Grad mu je omogućio i pružio sve što je zahtjevao. Uz to, dobivene informacije interpretira i komentira u potpuno drugačijem ozračju od onog na što te informacije ukazuju.

A informacije ukazuju da je odvjetnik Sošić svojim angažmanom Gradu osigurao veliku korist kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sudske postupke, što novinar svjesno zanemaruje. Novinar te podatke banalizira da bi članak priveo zaključcima koje je zacijelo stvorio puno prije nego je dostavio upit Gradu.

U članku piše da mu Grad Vodnjan "odgovara šturim podacima" te se koristi izrazom "prodavanje magle", iako je na sva pitanja dobio tražene odgovore. Pa i više nego je tražio! S obzirom da se radi o iskusnom novinaru, može se zaključiti da je namjerno pitao manje, da bi si osigurao prostora više za insinuacije i špekulacije.

Zato je potrebno javno objaviti pitanja koja je g. Žižović uputio Gradu Vodnjan – Dignano i usporediti ih s odgovorima Grada u njegovom članku.

"Poštovani, za potrebe pisanja članka molio bih vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

Koliko je Grad Vodnjan u posljednjih godinu dana utrošio na odvjetničke usluge?

Koliko je pritom plaćeno odvjetniku Tizianu Sošiću, koji često zastupa Grad, a koliko drugim odvjetnicima koji ga zastupaju?

Tko su odvjetnici koje najčešće angažira Grad?

Koliko je Grad utrošio na odvjetničke usluge od početka mandata ove gradske uprave?

Kolika je Sošićeva uspješnost u zastupanju Grada i postoji li uopće takav podatak?

Koliko je Grad dosad platio Sošiću odvjetničke usluge u slučajevima kada je Grad gubio parnice u kojima ga je on zastupao?

Ima li Grad i dalje svoju pravnu službu?

Iz toga se vidi da je Grad Vodnjan – Dignano zapravo pružio novinaru daleko veći broj informacija o 364 predmeta i o vrsti sporova nego je zatražio.

Maliciozno u članku piše: "Iako nismo ni očekivali da će nam dati na uvid ugovor koji imaju sa Sošićem...". A činjenica je da ga novinar nije ni tražio!

Na novinarska pitanja Grad Vodnjan – Dignano odgovara u potpunosti i u roku, a na zahtjeve za uvidom u gradske akte i dokumente, pa i ugovore, odgovara pozitivno bez iznimke.

Iako se g. Žižović u članku bavi usporedbom odnosa Grada s angažiranim odvjetnicima sada i za prethodne gradske vlasti, on takve informacije od Grada ne traži. Zašto? Zato jer zna da mu podaci ne bi išli u prilog njegovim unaprijed stvorenim zaključcima.

Što je novinar od Grada tražio, to je i dobio. Da je tražio i dodatne informacije, a koje propituje u članku, dobio bi i njih.

Grad Vodnjan - Dignano radi transparentno, ništa ne skriva, ali ne može znati što koga zanima, ako taj netko ne pita.

Tweet

Posljednje novosti