nova vlast još izdašnija od ids-a

Poznati pulski odvjetnik dobiva veliki novac od Grada Vodnjana

Piše: Bojan Žižović

05.08.2024 - 06:02
Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio
Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio

Više od sto tisuća eura, točno 103.454,04, utrošio je Grad Vodnjan na odvjetničke usluge u posljednjih godinu dana. Time je nova vlast debelo pretekla bivšu IDS-ovu, koja je u iste svrhe trošila oko pola milijuna kuna godišnje. Pritom valja podsjetiti da je u izbornoj kampanji sadašnji gradonačelnik Edi Pastrovicchio sa svojom Nezavisnom listom prstom upirao u bivšu IDS-ovu vlast upravo zbog trošenja novca na odvjetničke usluge, rekavši pritom da bi te poslove trebala obavljati pravna služba Grada. No, njegovim usponom na Olimp, to jest na vlast, stvari ne da se nisu promijenile, nego su još dodatno opteretile vodnjanski proračun.

 

Najviše je u cijeloj priči profitirao pulski odvjetnik Tiziano Sošić, navodno dobar prijatelj braće Kutić, vlasnika vodnjanskog Infobipa, kojima je, prema našim izvorima, također pružao određene odvjetničke usluge, a dobro je poznato da je Pastrovicchiov put do trona bio popločan upravo njihovom svesrdnom podrškom. Sošiću je, uglavnom, u posljednjih godinu dana na račun iz Grada sjelo 75.091,84 eura, dok je pulskoj odvjetnici Sonji Bulić, koja je poput Sošića stalna suradnica Vodnjana, u istom razdoblju Grad uplatio 28.362,20 eura. Njih dvoje je Grad angažirao u srpnju 2021., nedugo nakon lokalnih izbora i dolaska Nezavisne liste na vlast. Otada do danas oni su od Grada utržili ukupno 269.033,27 eura.

Tiziano Sošić

Iz Grada Vodnjana na naš upit o odvjetničkim uslugama odgovaraju s prilično šturim informacijama. Tako navode da je Sošić od 2021. naovamo u ime Grada vodio 364 predmeta "od kojih je određeni broj već pravomoćno riješenih". Samo u Gradu znaju zašto nam odgovaraju na ovakav način, kao da im je bilo teško provjeriti koliko je to predmeta u statusu pravomoćno riješenih. Naravno, za Sošića imaju samo riječi hvale, u što nismo ni najmanje sumnjali.

"Želimo naglasiti da se radom odvjetnika Tiziana Sošića, počevši od srpnja 2021. do danas, u postupcima rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Grad Vodnjan uknjižio kao vlasnik na 1.143 četvornih metara zgradbenih čestica (radi se o tlocrtnom podatku površine, a često se radi o zgradama s više etaža). Osim toga, uknjižen je kao vlasnik na dodatnih 184.019 kvadrata na ostalim nekretninama, koje nisu zgradbene čestice (neizgrađeno građevinsko zemljište, šumsko zemljište ili poljoprivredno zemljište). Iz navedenoga jasno proizlazi znatna imovinska korist koju je Grad ostvario postajući vlasnikom navedenog velikog broja nekretnina Osim toga, i neovisno o prije navedenim podacima o nekretninama koje je Grad Vodnjan stekao radom Sošića, temeljem podnesenih izvješća odvjetnika, možemo naglasiti da je u ostalim sudskim postupcima Grad Vodnjan - Dignano stekao imovinsku korist od barem 203.982,26 eura“, navode.

Pritom ne govore o vrsti predmeta i jesu li neki postupci i koliko njih bili tek formalnost, kao što su upisi vlasništva na pojedinim nekretninama koje se još uvijek vode kao društveno vlasništvo. Iako nismo ni očekivali da će nam dati na uvid ugovor koji imaju sa Sošićem, ipak se čini pristojnim da odgovore na što točno troše javni novac. No, Grad u odgovorima nastavlja u istom stilu.

"Želimo naglasiti da uz svaki pojedini mjesečni račun odvjetnik Sošić prilaže detaljni popis izvršenih pravnih usluga u svakom pojedinom predmetu te da je svaka pojedina usluga naplaćena primjenom važeće odvjetničke tarife za svaku pojedinu radnju. Naglašavamo da u razdoblju zastupanja odvjetnika Sošića niti jedan sudski postupak, kojeg je imenovani odvjetnik započeo u ime Grada Vodnjan, nije pravomoćno okončan gubitkom spora."

Čini se da nam Grad u ovom slučaju pokušava prodati maglu. Naime, kako su drugačije i trebali platiti Sošića nego po važećoj odvjetničkoj tarifi? Također, naglašavaju i da s njim nisu pravomoćno izgubili nijedan spor, što i vjerujemo, ali valja znati da se sudski sporovi kod nas ne rješavaju baš brzinom svjetlosti pa je očekivano da će neke sporove koje je započeo Sošić pravomoćno ipak izgubiti u budućnosti. I sami smo u nekoliko navrata pronašli predmete na Općinskom sudu u Puli u kojima je Grad Vodnjan pod Sošićevom dirigentskom palicom nepravomoćno izgubio spor. Uostalom, ove je godine na Trgovačkom sudu u Pazinu nepravomoćno izgubio spor u kojem je Vodnjan tražio djelomično poništavanje ugovora starog 20 godina, odnosno aneksa iz 2012. koji je bivša gradska vlast potpisala sa sljednicima Poslovne zajednice Euroturist.

Pravna služba Grada, koju je u kampanji zazivao Pastrovicchio, očito se ne miješa u poslove koji su, prema svemu sudeći, namijenjeni Sošiću i Bulić. Grad tako poručuje:

"Pravna služba u kojoj rade dva pravnika obavlja stručne pravne poslove uz sastavljanje pravnih akata vezanih za provođenje javnih natječaja, sastavljanje pravnih poslova, pripreme nacrta upravnih akata gradskih tijela, poslove vezane uz koncesije i koncesijska odobrenja, primanje građana vezano uz raznovrsne zahtjeve koji ulaze u nadležnost pravnih usluga i slično."

Riječ slično nas je podsjetila na kumsku vezu bivšeg vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića i pulskog odvjetnika Gorana Pajića, koji je u vrijeme Vitasovićevog vladanja bio u sadašnjoj Sošićevoj ulozi gradskog odvjetnika. Nekako nam te dvije priče neodoljivo sliče, s time da se Sošića ne spominje ni u kakvim nekretninskim aferama na području Vodnjana kao što je to bio slučaj s Pajićem. I dok neki gradovi, poput Zagreba, raspisuju natječaje za zastupanje pred nadležnim sudovima i ostalim tijelima, Vodnjan valjda ne smatra da je takvo što potrebno jer ima svoje kućne odvjetnike, koji će to vjerojatno i ostati do lokalnih izbora. Uostalom, godišnji prihod od 75 tisuća eura, to jest više od šest tisuća eura mjesečno, koliko je Sošiću u zadnjih godinu dana sjelo na račun samo iz Grada Vodnjana, sigurno nije nešto čega bi se bilo tko tek tako odrekao.

Tweet

Posljednje novosti