BLIZU KAMPA STOJA

UŽAS NA PULSKOJ PLAŽI: Strani turisti vadili i lomili periske

Piše: Istarski.hr

27.07.2024 - 13:32
Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije
Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije

Dvoje stranih turista uočeno je jučer kako na plaži u blizini kampa Stoja u Puli vade periske iz mora te ih lome, izvijestio je portal Index.hr. Plemenita periska je najveći mediteranski školjkaš, time i jedan od najatraktivnijih, a kao endem Sredozemnog mora u Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta. Svako uznemiravanje te namjerno vađenje živih ili uginulih jedinki (praznih ljuštura) je zabranjeno.

 

Indexu su o tome dojavili očevici, koji su ostali u nevjerici, rekavši: „Dečko i ja ne možemo vjerovati da se ovo događa. Brzo smo ih snimili dok nas nisu skužili. Taj muškarac je nekoliko puta zaronio, izvukao je perisku iz mora te ju dao ženi, koja ju je slomila. Onda je zaronio i očigledno ih tražio još. Uspjelo mu je jer je izvukao još jednu”. Inače, periska se najčešće može pronaći na dubini od dva  do 30 metara. Može narasti i do 120 centimetara.

Prije tjedan dana na Braču su uočeni muškarac i žena koji su u kutijama nosili više ljuštura periski, pa se u potragu za njima uključila i policija, piše Index.

Ministarstvo je u sklopu akcije „Jeste li ih vidjeli?“ pozvalo građane da dojave lokacije na kojima su uočene jedinke plemenite periske. Lani je, tako, zaprimljeno više od 150 dojava te su potvrđene 23 žive jedinke, najviše na području sjevernog Jadrana.

Opstanak periski na Mediteranu znatno je ugrožen 2016. godine, kada su na obali Španjolske zabilježene prve pojave masovnog pomora. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaraza je prvi put uočena 2019. godine te se od tada vrlo brzo proširila i zahvatila cijelo to područje. Smrtnost je na mnogim lokacijama i stopostotna, zbog čega je periska u samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste na globalnoj razini.

Dojave o opažanjima važne su zbog utvrđivanja jedinki koje usprkos svemu preživljavaju. One su ključne za obnovu populacije i opstanak vrste pa ih treba pratiti i dodatno zaštiti.

Tweet

Posljednje novosti