kupio je već dva stana

Foto Čovjek koji je radio za Obamu i Trumpa odabrao Pulu za drugi dom

Piše: Bojan Žižović

27.07.2024 - 09:02
Rajesh Vyasu i Donald Trump
Rajesh Vyasu i Donald Trump

Pula bi dr. Rajeshu Vyasu, čovjeku koji je radio na visokim pozicijama u američkom State Departmentu, to jest ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, i to u administracijama Baracka Obame i Donalda Trumpa, trebala postati pravi dom, ekskluzivno doznaje Istarski.hr. Iako je ovaj liječnik od državnog povjerenja, s doista impresivnom biografijom, prvi stan u najvećem istarskom gradu kupio još prije više od deset godina, a drugi lani, ovdje dolazi tek povremeno, u zadnje vrijeme, nakon umirovljenja, sve češće. No, sada nam kaže da bi u Pulu volio trajno preseliti sa svojom obitelji.

 

Pojasnio nam je kako je uopće i zbog čega odabrao Pulu. Naime, priča kreće još u vrijeme kad je radio kao regionalni medicinski časnik u američkim veleposlanstvima na ovim prostorima. Zapravo je bio diplomat i liječnik zadužen za zdravlje diplomata i organiziranje medicinskih timova u gradovima gdje se nalaze američka veleposlanstva.

„Morao sam nalaziti najbolje liječnike u sredinama gdje smo imali veleposlanstva, brinuti o zdravlju diplomata, njihovih obitelji, ali i kongresmena, senatora, državnih tajnika, potpredsjednika i predsjednika kad bi posjetili zemlju u kojoj sam stacioniran“, pojašnjava nam Vyasu.

Bio je i u Obaminom timu

Bio je jedno vrijeme stacioniran u Sarajevu, a obilazio je veleposlanstva u Zagrebu, Ljubljani, pa i u Rimu, Napulju i Firenci. Tada se, kaže, zaljubio u cijelu balkansku regiju. „Za mene je to bilo jako pozitivno iznenađenje. Toliko sam zavolio ovaj kraj da sam htio kupiti nekretninu. Gledao sam posvuda, u Herceg Novom, Dubrovniku, Ljubljani, Zagrebu… Ali nisam se mogao odlučiti što odabrati. I onda mi je prijatelj Davor Žilić, slikar iz Petrinje, rekao da je najbolje mjesto za život u regiji Pula. Tako smo se on i ja zaputili u Pulu. On je dogovorio sastanak s agentom za nekretnine, obišao sam deset kuća i stanova i već idući dan dao ponudu za stan u Ulici Sergijevaca. No, tu sam s obitelji dolazio kad bih stigao, možda dva tjedna godišnje“, kaže. Naime, nakon Sarajeva dr. Vyasu je morao otići u Japan, također u službi američkog ministarstva vanjskih poslova, pa je vremena za dolazak u Pulu bilo jako malo. No, 2020. odlazi u mirovinu i njegova želja za Pulom postaje sve jača.

Smatra da su Pula i Istra najljepša mjesta na svijetu. „Nakon što sam otišao u mirovinu, u Pulu dolazimo dva do tri mjeseca godišnje, uglavnom ljeti. Pula je fantastična. Ima bogatu povijest, predivnu arhitekturu, umjetnost, stari grad, plaže, najbolje maslinovo ulje, klima je umjerena. I na odličnoj je poziciji. Mnogi moji prijatelji su me posjetili u Puli i svima se jako svidjela“, kaže čovjek koji je u svom radu imao priliku upoznati se s predsjednicima Obamom, Trumpom, ali i Billom Clintonom. Dobio je najmanje deset nagrada američke vlade, a kaže nam da je dobio i priznanje bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dok je njegov rad 2010. prepoznat i u američkom Kongresu. Karijeru je završio na poziciji koju bismo teško preveli na hrvatski, pa ju je lakše opisati kao ekvivalent vojnom generalu s jednom zvjezdicom.

Zanimljivo je da je početkom godine dobio hrvatsko državljanstvo. Ovdje je stekao jako dobre prijatelje, posebno ističe bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca o kojem govori biranim riječima.

U društvu s bivšim ministrom znanost  i obrazovanja Draganom Primorcem

„S dr. Primorcem sam se prvi put upoznao 2012. kada sam htio vidjeti bi li bolnica 'Sv. Katarina' koju vodi mogla poslužiti i za potrebe liječenja dužnosnika u američkom veleposlanstvu u Zagrebu. Uvijek sam bio u potrazi za najboljim doktorima, to mi je, između ostalog, bio posao. Uglavnom, bio sam jako impresioniran Primorcem jer je bio najkvalificiraniji liječnik, a vodio je i bolnicu koja je bila na vrlo visokoj razini. Njegov tim je bio jako dobro educiran. Odmah sam pomislio da je to jedno od najboljih mjesta gdje mogu bez brige slati američke diplomate i njihove obitelji. Morao sam se moći osloniti na nekoga jer sam u Zagreb dolazio svaka tri mjeseca. Stoga je imenovan savjetnikom za zdravstvo američkog veleposlanstva u Zagrebu, što je počasna pozicija. U američkoj ambasadi smo uvijek bili zahvalni za sve što je Primorac radio za nas. Od njega sam puno naučio i na neki mi je način uzor“, naglašava Vyasu.

Ove je godine kupio i stan u Zagrebu. Kaže da tamo poznaje puno ljudi i ima više prijatelja nego u Puli, koja je ipak njegov primarni izbor. „Posjetio sam 122 zemlje u svojem životu. I od svih tih zemalja uvijek ću izabrati Hrvatsku, ona mi je na prvom mjestu. Mislim da to dovoljno govori o ljubavi prema ovoj zemlji. Planiram živjeti u Puli više nego u SAD-u. Zapravo želim da mi stan u Puli bude dom“, zaključuje ovaj srdačan i zanimljiv liječnik, budući Puležan.

Tweet

Posljednje novosti