smeđi spremnici

U Pulu stiglo još 1.500 kanti za biootpad. Evo tko će ih dobiti

Piše: Istarski.hr

26.07.2024 - 07:59

Nakon što je prošle godine Grad Pula nabavio 4.000 smeđih spremnika za biootpad, u najveći istarski grad danas ih je dopremljeno još 1.500, i to za korisnike u obiteljskim kućama.

 

Radi smanjenja količina biootpada i drugih vrsta otpada u miješanom komunalnom otpadu Grad Pula niz godina radi na unapređenju sustava gospodarenja otpadom. U 2023. godini, sukladno ugovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) naručeno je 4.000 smeđih spremnika zapremine 120 litara za biootpad. Podijeljeno je oko 3.800 smeđih spremnika kosnicima u obiteljskim kućama. Cijena spremnika iznosila je 151.280 eura bez PDV-a, a Fond je sufinancirao nabavu s 30,10 posto.

Ove godine naručeno je dodatnih 1.500 smeđih spremnika koji su danas dopremljeni u Herculaneino reciklažno dvorište  u Valmadama. Cijena spremnika iznosi 56.700 eura bez PDV-a, a Fond sufinancira 31,37 posto.

Na području Pule ukupno je 28.033 korisnika, među kojima 8.500 u obiteljskim kućama te će i nakon podjele smeđih spremnika u 2024. godini ostati još oko 3.000 korisnika u obiteljskim kućama za koje je potrebno osigurati smeđe spremnike. Za ostale korisnike u višestambenim objektima odvajanje biootpada riješit će se ili postavljanjem podzemnih, polupodzemnih i nadzemnih spremnika veće zapremine (potrebno osigurati 100 - 130 spremnika za biootpad) ili spremnika od 360 litara. Njih će biti potrebno značajno više.

Zahvaljujući nabavi nove opreme i unapređenju sustava gospodarenja otpadom, u prvih šest mjeseci ove godine količina odvojeno sakupljenog biootpada (kućanstva, hortikultura, reciklažno dvorište) povećala se za gotovo devet posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2023. godine, a povećana je i količina odvojeno sakupljenog otpada iz kuhinja i kantina za 8,81 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Iz Grada podsjećaju da se u smeđe spremnike odlaže kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha i sl.); vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća) te male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe pak spremnike ne odlažu se ostaci termički obrađene hrane; meso, riba, kosti, koža; mliječni proizvodi, ulja i masti; pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma i opasni otpad.

Tweet

Posljednje novosti