Predstavljen projekt Istria Origin

U korak s eno trendovima: Vižinada postaje prvi brendirani vinski položaj u Hrvatskoj

Piše: Istarski.hr

23.07.2024 - 20:38
Foto: Ivori Sošić /TZ Općine Vižinada
Foto: Ivori Sošić /TZ Općine Vižinada

"Istria origin,  početak istarske vinske priče", projekt je koji je predstavljen u Kreativnom centru Sonda u Vižinadi. Okuplja vižinadske vinare s ciljem brendiranja i pozicioniranja ove općine kao prepoznatljive vinske destinacije domaćem, ali i na stranom tržištu. Uključeno je deset vinara, Općina Vižinada i njema Turistička zajednica, lokalna Zajednica Talijana te Studio Sonda, poznati i nagrađivani tim koji je osmislio krovni identitet i brend vižinadskih vinara.

„Važnost ovog projekta, na kojem smo svi vrijedno radili, podizanje je svijesti o vrijednosti i bogatstvu ove vinske mikrolokacije, kreiranje jedinstvenog identiteta i zajednička promocija“, istaknula je Lidija Brdarić direktorica TZ Vižinade.

 

Na predstavljanju projekta sudjelovali su Sean Poropat, kreativni direktor i suvlasnik Studija Sonda, Marjan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, povjesničarka Elena Poropat Pustijanac, poznata sommelierka Monika Neral, vinarija Geržinić, vinarija Pino Rossi, vinarija Rossi, vinarija Pilato, vinarija Sosich, vinarija Deklić, vinarija Arman Marijan, vinarija Franc Arman, vinarija Giulio Ferenac, vinarija Bruno Ferenac.

S predstavljanja projekta u Vižinadi (Foto: Ivori Sošić / TZ Vižinada)

"Danas imamo priliku prisustvovati jedinstvenom projektu koji će prvi put u Hrvatskoj brendirati jedan vinski položaj odnosno apelaciju koja je dom za malvaziju istarsku. Ovo je zaista fantastično!", izjavila je sommelierka Monika Neral, naglasivši da Istra ovim potezom staje uz bok svjetskim primjerima, navodeći apelaciju Romanee Conti

Gotovo 200 godina neprekinute tradicije

Već od 17. stoljeća Vižinada se u povijesnim spisima spominje po dobrom vinu, pa tako tršćanski liječnik i povjesničar Prospero Petronio u svom djelu „Delle memorie dell’ Istria, sacre e profane” (1681.) opisuje Vižinadu kao mjesto na kojem se u velikim količinama proizvodi odlično vino” navodi Elena Poropar Pustijanac iz Zavičajnog muzeja Poreč. Ono čime se vižinadski vinari mogu pohvaliti je bogata tradicija vinogradarenja koja počinje davne 1850., ekološkom proizvodnjom, predivnim vinarijama, brojnim nagrađenim vinima s međunarodnih i svjetskih natjecanja, prvim heliodromom u Istri.

Da im je znanje i edukacija bitna, govori činjenica da imaju i doktoranticu znanosti, da rade odlično brendiranje vina čija nagrada za dizajn stiže iz Cannesa. Uz to, rade inovativne projekte kao što je udomljavanje loze, te izbacuju nova vina. Sve to govori mnogo o njihovom trudu i radu.

Vrijedni ljudi i vrhunski vinari – nagrade ne izostaju

Iz Vižinade dolazi deset poznatih istarskih vinara. Oni su vlasnici najviše osvojenih platinastih medalja za malvaziju istarsku. Svaka deseta malvazija koja je na Vinistri nagrađena zlatom, dolazi iz ove vinske mikroregije. Ukupno su osvojili 180 medalja na međunarodnom natjecanju i 33 svjetska odličja, čime potvrđuju posvećenost i predanost radu.

Vižinada kao vrhunka mikrolokacija

"Najbolji teroari su oni koji se nalaze na uzvišenim područjima, a u neposrednoj blizinu imaju dolinu zbog strujanja zraka i ljeti i zimi, što vižinadski kraj ima. Teroar Vižinade se u povijesti spominje kao teroar koji daje bijela vina, prvenstveno malvaziju istarsku visoke kvalitete koja odlikuje bogatim tijelom i visokom aromatikom.", izjavio je na panelu Marjan Bubola, naglasivši prirodno bogatstvo ove vinske mikrolokacije.

Istria origin projekt prekretnica je za vinare i za samu općinu Vižinada. Kroz ovaj projekt unaprijedit će se kvaliteta proizvoda, imajući na umu jedinstvenost teroara, ali i bogato nasljeđe kraja. Također, vinari će se povezati, što će im omogućiti da osnaže svoju poziciju na vinskoj sceni. Cilj je učiniti Vižinadu sinonimom za vrhunsku kvalitetu vina i stvoriti brend koji će biti prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu.

Što je to tako posebno u Vižinadi, kada je riječ o vinu?

Vižinada je općina s najviše vinograda i vinarija po glavi stanovnika u Istri. Na 36 kilometara četvornih nalazi se gotovo 200 hektara vinogradarskih površina i milijun zasađenih trsova. Vinogradi se nalaze na istoj geografskoj širini kao i neke od najpoznatijih svjetskih vinskih regija poput Bordeauxa, Pijemonta i Oregona. U ovoj mikroregiji internacionalne sorte poput chardonnaya, caberneta sauvignon, merlota i brojnih drugih, uspijevaju bolje, no igdje drugdje u Istri.

Izuzetna prednost vižinadskih vinograda je zemlja, odnosno tri vrste zemlje na kojoj rastu loze, bijela, crvena i siva. "No ipak, najveća prednost su ljudi. Marljivi i kreativni, oni koji su duboko svjesni stare istine da vinograd ne traži gospodara, nego slugu. Poniznost i zajedništvo recept su za uspjeh i stoga ne sumnjamo u to da je Istria Origin izvrstan početak sjajne zajedničke istarske vinske priče", poručuju iz Turističke zajednice Općine Vižinada.

Tweet

Posljednje novosti