Povodom dana planeta Zemlje

Monte Giro zasadio još 16 čempresa na pulskim grobljima (foto)

0

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, pulsko komunalno pofuzeće Monte Giro zasadilo je 16 mladih čempresa piramidalisa na grobljima kojima upravljaju - 6 čempresa na mjesnom groblju u Štinjanu i 10 čempresa na Mornaričkom spomen groblju.

Ovime gradsko poduzeće Monte Giro nastavlja pridonositi ozelenjavanju grada, pa je u posljednje dvije godine zasadilo ukupno 48 mladih čempresa na grobljima grada Pule, s odlučnošću da će sa sadnjom mladih stabala nastaviti i dalje. Posebna pozornost pritom se posvećuje očuvanju stoljetnih drvoreda čempresa koji su zaštitni znak pulskih groblja.

 

Čempres ima bogato simboličko značenje. U grčkoj mitologiji, čempres je povezan s Apolonom i smatra se simbolom tuge. Osim toga, čempres je poznat i kao 'stablo uskrsnuća' i povezan je s Hadom, grčkim bogom podzemlja. U mnogim kulturama, čempres se koristi u obredima i ritualima povezanima sa smrću i uskrsnućem, simbolizirajući trajnu vezu između života i smrti. Čempres se također smatra stablom života zbog svoje dugovječnosti i zimzelenih listova koji simboliziraju besmrtnost. 

Monte Giro je zbog svoje predanosti za brigu o okolišu od 2023. godine nositelj Zelenog certifikata - “gradimo zelenu budućnost zajedno”, priopćeno je iz tog poduzeča. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa