Kršan

Festival samoniklog bilja održat će se 27. i 28. travnja

0
Anja Ilijašević Mitrović, Arijana Brnetić, Roman Carić i Martina Tuta - Biljoljupka
Anja Ilijašević Mitrović, Arijana Brnetić, Roman Carić i Martina Tuta - Biljoljupka

U Kršanu je 12. travnja najavljen ovogodišnji Festival samoniklog bilja koji će se održati 27. i 28. travnja. Samim time najavljena je manifestacija 'Proljeće u Kršanu' te početak sezone fešta u općini Kršan.

Program Festivala predstavili su načelnik Roman Carić, direktorica TZ Općine Kršan Ariana Brnetić, suradnica u organizaciji, vlasnica obrta Eventorica, Anja Ilijašević Mitrović i fitoterapeutica, predavačica na festivalu Martina Tuta – Biljoljupka.

 

„Festival samoniklog bilja održava se 27. i 28. travnja na Sportsko rekreativnom centru Pristav, nudeći posjetiteljima jedinstveno iskustvo učenja, istraživanja i povezivanja s prirodom. Ovaj festival također pruža posjetiteljima priliku da istraže bogatstvo lokalne flore, upoznajući se s ljekovitim i kulinarskim svojstvima samoniklog bilja te tradicionalnim metodama njegove uporabe. Festival samoniklog bilja je i ove godine ekološki osviješteni festival, u kojem su implementirane smjernice za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš nastalog njegovim održavanjem“, rekla je Brnetić i nastavila: “Tako će i ove godine na Festivalu biti pitka voda, koristit će se ekološki pribor, i ekološke vrećice, postavit će se kante za selektivni otpad, a u pregovoru smo i za postavljanje kompostera za bio otpad.

Također, moramo spomenuti jedno od popularnih događanja na festivalu, za koje se uvijek traži mjesto više, a to je svakako pokazno branje bilja kršnim livadama uz stručnog vodiča Franka Zgrablića, koji će podučiti sudionike kako da sami uberu jestivo samoniklo ljekovito bilje te naprave herbarij. Za naše najmlađe posjetitelje organizirali smo radionice oba dva dana Festivala..

Po prvi puta Festival će se odvijati na dvije lokacije, veliki šator bit će postavljen na SRC Pristav sa izlagačima i gastro dijelom, a predavanja i jedan dio radionica održat će se u Domu Kulture Kršan, samo sto metara udaljenom od Pristava.

Biciklijada Kršan Spring Bike Tour u organizaciji Promotiv Travel Outdoor, a održat će se 27. travnja u sklopu Festivala samoniklog bilja i pruža biciklistima priliku da istraže očaravajuće pejzaže naše Općine. Start je predviđen na Pristavu, a  ruta prolazi kroz slikovite krajolike i mirne seoske ceste, omogućavajući nezaboravno iskustvo prirodnih ljepota istočne Istre.“

Krafifest i Zvončić zove u Plomin

Tri dana nakon Festivala, 1. svibnja, održat će se Krafifest. Osim pripreme krafa u živo i degustaciju istih, na programu su glazbene izvedbe Bande Cukar i kafe, Dejana Jedretića na harmonici te KUD I.F. Zlatela i KUD Kršanski ljiljani, a nastupit će i Pićanske mažoretkinje. Također, i ove će godine poznate osobe „krafirati“ tj. sudjelovati u izradi krafa, a za najmlađe organizirana je radionica „Mali pasticer“ .

Proljeće u Kršanu završava 25. svibnja s manifestacijom 'Zvončić zove u Plomin'. Posjetitelji će imati priliku uživati u planinarskom obilasku Plominske gore i Plomina te aktivnim sadržajima koji obilježavaju proljeće, a vodit će ih Kristina Načinović Jakovčić.

„Posjet općini Kršan možete završiti ručkom ili večerom u jednom od naših ugostiteljskih objekata koji nude domaće specijalitete, a u ovom razdoblju u ponudi imaju jela sa samoniklim i ljekovitim biljem“, istaknula je Brnetić.

Fešte osam mjeseci u godini

Načelnik Roman Carić napominje da manifestacije u općini Kršan sada traju od travnja do prosinca.

„Veliki je to zajednički napredak koji je postignut u samo nekoliko godina, na što smo svi veoma ponosni, prije svega ja kao načelnik, vjerujem i naši mještani, ali i svi naši posjetitelji i gosti, čiji se dolasci ali i noćenja već mjere u desecima tisuća. Kršan više nije usputna, slučajna destinacija, već destinacija u koju se dolazi ciljano. I opet vraća.

Zasluge, zahvale i pohvale za to idu direktorici Turističke zajednice, ali i svim ostalima koji na bilo koji način sudjeluju u ovoj i u ostalim lijepim pričama koje se dešavaju u našem kraju i koje slobodno možemo podvesti pod zajednički nazivnik Made in Kršan.

Još jednom, preko vaših portala i medija, molim da sve pozovete, da ovog proljeća, osim Kršana i Plomina, istraže  i ostale krajeve naše prekrasne općine, i Plomin Luku, i Kožljak i Šušnjevicu, da istraže sve one nove sadržaje i novu ponudu na kojoj radimo proteklih godina, naše pješačke staze, bike ture, šetnice, gastro ponudu i sve ostalo po čemu je Opcina Kršan tako drugačija od ostalih destinacija i tako jedinstvena. I dalje ćemo ustrajati na tome budemo svoji, da Općina Kršan ima svoju osobnost, svoj stav, i naravno, svoj smjer“, poručio je načelnik Carić. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa