ministar butković danas u buzetu

'Moramo uložiti napor da promet u Zračnoj luci Pula bude veći' (foto)

1
Anton Kliman, Oleg Butković i Damir Kajin (foto: Milivoj Mijošek)
Anton Kliman, Oleg Butković i Damir Kajin (foto: Milivoj Mijošek)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je posjetu Buzetu, gdje se dovršava izgradnja zaobilaznice i pokreće ili je pokrenuto još nekoliko cestovnih projekata

Ali veći problem od cesta u Istri je, čini se, zračni promet, budući da raste nezadovoljstvo učinkom Zračne luke Pula.

"Zračna luka Pula je kao i Rijeka - od pandemije se najsporije oporavlja kada govorimo o broju putnika. U odnosu na 2022, promet u Puli je rastao 8 posto, što je nedovoljno da bi dostigli razine koje smo imali, odnosno prestigli, čemu Hrvatska teži", kaže Butković.

 

"Treba uzeti u obzir da su Istra i Rijeka autodestinacije, pa je povećanje avio prometa teže ostvariti u odnosu na Split i Dubrovnik, koji su ipak avio destinacije. Ali svejedno, da bismo se vratili na pravi put, mi smo imali puno ulaganja u Zračnu luku Pula. Ono što je sada potrebno je da zajedno s lokalnom samoupravom, županijom, gradovima i općinama, udruženim oglašavanjem i financiranjem određenih stvari napravimo iskorake. U tom smislu smo mi kao država otvoreni da, kao najveći pojedinačni vlasnik, budemo motor pokretač", kaže Butković. 

Dodaje da je otvoren za razgovor.

"Što god treba. Obavit ću razgovor sa županom, gradonačelnikom Pule i ostalim gradonačelnicima i načelnicima, da damo dodatne napore kako bi promet i u Puli bio veći nego do sada", rekao je Butković.

Radove u Buzetu obišao je u društvu čelnika istarskog HDZ-a Antona Klimana. Riječ je o predvodnicima liste HDZ-a u 8. izbornoj jedinici, Butković je na prvom, a Kliman na drugom mjestu.  

"Zaobilaznica će sljedeći tjedan biti u prometu. To je jedan od većih projekata Hrvaskih cesta od onih koji su u tijeku. Vrijedan je 2,6 milijuna eura, a radi se 1,3 kilometara ceste. Tu je i dionica Buzet - Porte Porton od 5 kilometra, vrijedna 3,5 milijuna eura. Ukupno je to 6 milijuna", podsjetio je Butković. 

A osim cestama i zrakom, putuje se i željeznicom. I na tom polju Butković je imao novosti, koje je prije nekoliko dana najavio Kliman

"Slijedi modernizacija željeznice u Istri, u što će se uložiti 55 milijuna eura. Obnovit će se oko 60 kilometara", rekao je ministar danas u Buzetu. (Ivor Balen, Milivoj Mijošek)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa