ove godine u novigradu

Najavljen deveti Festival multikulturalnosti

0

Ovogodišnji, deveti po redu Festival multikulturalnosti, održat će se u utorak 14. svibnja ispred Centra za manifestacije i kulturu u Novigradu, s početkom u 19 sati, a program je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare.

"Na ovogodišnjem Festivalu nastupit će 10 nacionalnih zajednica koje će predstaviti svoj rad, kulturu i vrijednosti. Pri organizaciji Festivala želja nam je bila da on bude policentričan i da se iz godine u godinu održava u drugom gradu. Znamo koliko nam je multikulturalnost bitna, posebno s obzirom na svjetske događaje i ratove, jer držimo da je različitost velika vrijednost. Iz tog razloga njegujemo i poštujemo svoju zavičajnost, ali potičemo i druge nacionalne zajednice koje žive i djeluju na prostoru Istarske županije da drže do svoje kulture i da je prezentiraju našim građanima i posjetiteljima", istaknuo je župan Boris Miletić i pozvao sve građanke i građane, kao i brojne posjetitelje koji već borave u Istri, da posjete Festival.

"Drago mi je da je Novigrad ove godine prvi put domaćin Festivala multikulturalnosti. Multikulturalnost je koncept koji uključuje suživot naroda, vjera, kultura i jezika na jednom području i Istra odlično oslikava taj koncept kojeg živimo i mi u Novigradu već dugi niz godina", rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, istaknuvši kako multikulturalnost podrazumijeva i inkluzivnost u kojoj ne smije biti diskriminacije.

Zamjenica župana Jessica Acquavita poručila je kako Festival obuhvaća sve manjinske nacionalne zajednice u Istri, a promovira manjinske udruge i njihov rad, što je njegova velika vrijednost.

Županijska pročelnica za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel, čiji je Upravni odjel zadužen za organizaciju Festivala, rekla je kako su manjinske zajednice pripremile bogat program koji, uz puno plesa i narodne nošnje, uključuje i promociju pučkih knjiga i pjesama.

"Drago mi je da je Istarska županija i ove godine povećala financiranje za razne aktivnosti koje nacionalne manjine provode na području županije i svakako ćemo ih podržavati i dalje", kazala je pročelnica Batel.

Na Festivalu će nastupiti: Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Slovensko kulturno društvo Istra, Udruga Roma Istre, Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije, Makedonsko kulturno društvo Istarske županije Sv. Kiril i Metodij, Zajednica Albanaca Istarske županije, Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657, Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri, KUD Bosna Istarske županije i Mađarsko kulturno društvo Moricz Zsigmond.

Na štandovima će se predstaviti: KUD Bosna Istarske županije, Srpsko kulturno društvo Istre Nikola Tesla Pula, Mađarsko kulturno društvo Moricz Zsigmond, Slovensko kulturno društvo Istra; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije Sv. Kiril i Metodij, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657; Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri, Udruga Roma Istre i Zajednica Albanaca Istarske županije. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa