da su arenu tako gradili...

Pločama na Forumu istekao rok trajanja. A tek su postale punoljetne

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

"Sredinom siječnja počinje uređenje Foruma, najvažnijeg i najstarijeg pulskog trga, na kojem se život kontinuirano odvija već dvije tisuće godina. Vrijeme i milijuni koraka građana i turista ostavili su traga na kamenim pločama te je velik dio raskliman ili oštećen. Pri sanaciji će se maksimalno iskoristiti postojeće ploče, a one koje zbog oštećenja više nije moguće ugraditi, zamijenit će se novima istog izgleda i dimenzija pa Forum neće izgubiti na autentičnosti.

 

Radovi koji slijede, kako je objasnio Vladimir Žmak, pročelnik Odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i imovinu, odvijat će se u dvije faze jer će se iskoristiti prilika za sanaciju komunalne infrastrukture ispod trga, koju će obaviti gradska poduzeća. U tijeku je natječaj za sanaciju popločenja, koja slijedi nakon sređivanja infrastrukture, a posao je vrijedan oko 2,1 milijun kuna. Kako se ne zna u kakvom su stanju cijevi i instalacije, za sada je nemoguće procijeniti koliko će taj dio radova stajati, ali dovršetak cijelog posla zacrtan je za sredinu lipnja, odnosno prije turističke sezone, kad je Forum pun posjetitelja. Prvi ovogodišnji komunalni zahvat svojevrstan je uvod u uređenje i oživljavanje starogradske jezgre, što je jedan od ambicioznijih planova gradske uprave", tako je pisao Jutarnji list prije točno 18 godina, 4. siječnja 2006. godine.

Jasno, veći dio koji su gradske vlasti tad obećale nije ispunjen, pa nit su pri sanaciji "maksimalno iskorištene postojeće ploče", nit su "one koje zbog oštećenja više nije bilo moguće ugraditi zamijenjene novima istog izgleda i dimenzija". Naime, uklonjene su sve stare ploče, a na njihovo mjesto postavljeni debeli sivi blokovi. Kameni, uvjeravali su tad nadležni. Međutim, teški sivi kvadrovi ni laika nisu podsjećali na autentični kamen koji se ondje nalazio ranije. 

Forum stoga ne samo da je prije 18 godina izgubio na autentičnosti, budući da su postavljeni blokovi ni blizu nalik starom opločenju, nego je, u trenutku kad je u 'novom' ruhu doživio punoljetnost, reprezentativni gradski trg ponovno ocvao, i to, avaj, na pragu još jedne megaturističke sezone.

Danas smo fotografirali ploče koje je, u cvijetu mladosti, rastočio zub vremena. Površinske slojeve kiša i mraz doslovno su rastopili, a neke se ploče čak i mrve. Slična je situacija i na Portarati, s koje su prije 30-ak godina također uklonjene stare kamene ploče. I to u gradu koji masno zarađuje na ostavštini starih Rimljana. Cinici bi rekli da bi se Arena davno rastopila, da se ovako gradila...(M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa