optimistične najave

Za Uskrs u Istri nešto manje noćenja nego lani, ali zato sezona obećava

0
Turisti u Poreču (Foto: Milivoj Mijošek)
Turisti u Poreču (Foto: Milivoj Mijošek)

Ovogodišnji Uskrs pada poprilično rano, 31. ožujka, čak tjedan ranije nego što je bio lani, što bi se moglo odraziti i na broj noćenja u Istarskoj županiji.

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, za Istarski.hr objašnjava da ovogodišnji Uskrs ovisi o dva ključna elementa.

"Jedan je pitanje hoće li biti snijega u našim emitivnim destinacijama. Naime,općenito, ali i radi klimatskih promjena, snijega je sve manje pa ukoliko u tom dijelu godine, kad su uskrsni blagdani, ima još snijega, onda je vrlo izvjesno da bi gosti iskoristili možda zadnji vikend za skijanje. S druge strane, pitanje je kakvo će vrijeme biti kod nas.

 

No, bez obzira na cijelu tu situaciju, prema prikupljenim podacima o najavama za dolazak za vrijeme uskršnjih blagdana, u Istarskoj županiji očekujemo između 40 i 45 tisuća dolazaka i negdje oko 170.000 noćenja, što je od pola do pet posto manje nego što je to bilo lani", kaže Ivošević. Tim je najavama, veli, apsolutno zadovoljan. Među gostima najbrojniji su domaći, potom Slovenci, Austrijanci, Talijani i Nijemci. 

Denis Ivošević

Za uskršnje će blagdane, veli, u Istri biti otvoreno oko 75 hotela, što velikih, što malih obiteljskih, 12 kampova te ponajbolje vile u unutrašnjosti i priobalju.

Time počinje predsezona i veći dijelom hoteli ostaju otvoreni, izuzev nekih velikih koji će se poslije blagdana zatvoriti. Jasno je, veli Ivošević, da hotel koji ima 200-300 soba neće biti otvoren cijelo vrijeme.

Kampovi, s druge strane, ostaju otvoreni i nakon Uskrsa.

"Već na jučerašnji otvoreno je devet kampova i 70 hotela", kaže direktor TZ-a Istre.

Na pitanje koliko visoke temperature i utječu na sve veći broj turista u Istri, kaže da klimatske promjene nisu samo u Istri, Hrvatskoj, nego posvuda. 

"To su minimalne promjene koje mi ne možemo osjetiti, ali je definitivno da zime više nisu toliko hladne. Prema sadašnjem stanju bukinga, barem što se tiče hotelskog i kamping smještaja, najave za sezonu jako su dobre, 5 do 10 posto bolje nego lani. "Međutim, treba naglasiti da se u dosadašnjem dijelu godine radi o malom volumenu bukinga, a situaciju treba pratiti iz dana u dan", zaključuje Denis Ivošević.

Istra je, podsjetimo, u 2023. ostvarila 30 milijuna noćenja i 5 milijuna dolazaka. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa