župan na otvorenju dana arhitekata

Miletić: 'Nama u Istri curi barem milijardu eura godišnje'

21.03.2024 - 14:36
Boris Miletić i Zoran Milanović danas ispred Doma branitelja (foto: Milivoj Mijošek)
Boris Miletić i Zoran Milanović danas ispred Doma branitelja (foto: Milivoj Mijošek)

Otvorenju Dana arhitekata danas u Domu branitelja prisustvovao je i župan Boris Miletić, koji je, između ostalog, govorio o bespravnoj gradnji.

"Istra je lijepa, volimo se podičiti da smo najrazvijenija hrvatska županija, šampion turizma, osam godina za redom najjača maslinarska regija.

Slušao sam danas sve govornika i sada imamo jednu malu zbrku. Kažu ispred komore inženjera elektrotehnike da bez njihovih stručnih radova nema projekata i gradnje, pa kažu drugi da bez urbanizma nema projekata i tako dalje. Mislim da vi kao struka trebate dignuti glas, kao što ja kao političar to činim, i kazati stop, dosta bespravne gradnje, jer mi pričamo o zaštiti prostora, o tome da ne mogu najjeftiji projekti biti najbolji, ali svi pričamo o zakonskim okvirima i građevinskom prostoru", rekao je Miletić.

"A što se nama događa izvan toga u šumskom ili poljoprivrednom području? Na desetke tisuća bespravnih objekata, nešto montažnih, ali dosta toga i črvstih. I sada kada gledamo taj napad na prostor koji se dešava diljem obale, i nije od jučer, to je doista nedopustivo. Najčešće su ti bespravni graditelji strani državljani koji se to sigurno ne bi usudili raditi u svojim matičnim državama", ističe Miletić.

"Mislim da je Vlada najpravila dobar potez predloživši zakon i što je to Sabor usvojio, da se barem poljoprivredno zemljište ne može parcelirati. Ovo je apel prema komori inženjera geodezije – kada imate zadatak da parcelirate šumsko ili poljoprivredno zemljište od deset tisuća kvadrata na parcele od dvjesto kvadrata. Pa nitko neće saditi masline ili vinovu lozu na dvjesto kvadrata, jel tako? Napravit će neki objekt koji tamo ne pripada. Nama bespravnom gradnjom curi novac, konkretno u Istri barem milijarda eura godišnje. To je vrijedno nabavke novih vojnih zrakoplova. Dakle, štitimo naš zračni prostor, ali štitimo i našu zemlju", rekao je Miletić. (M. R.)

Tweet

Posljednje novosti