nevjerojatan razvoj događaja

IDS izlazi iz koalicije sa SDP-om

0
Odluku je danas obznanio predsjednik IDS-a Dalibor Paus
Odluku je danas obznanio predsjednik IDS-a Dalibor Paus

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je danas za HRT da je velika koalicija predvođena SDP-om za njih "više-manje gotova priča" te da ih je ta stranka na neki način izgurala prihvaćanjem predsjednika Zorana Milanovića za premijerskog kandidata.

Paus je rekao da je važno pobijediti, ali da je to nužno napraviti na pošten i zakonit način.

"Mi smo i jučer iskazali naš stav da treba poštovati odluke Ustavnoga suda i da se treba kloniti bilo kakvih predizbornih radnji koje idu u prilog jednoj stranci", rekao je Paus.

 

"Što se tiče velike koalicije, mi nakon tih prvih razgovora nismo razgovarali niti sa SDP-om o nekakvim konkretnim stvarima, uvjetima ulaska u nekakvu koaliciju, tako da je za nas to više-manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera ustvari i nas na neki način izgurao iz te priče", dodao je Paus.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović rekla je u istoj emisiji da joj je to prvi glas da IDS ne ide u veliku koaliciju. Peđa Grbin u nedjelju je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 potvrdio da Radnička fronta neće biti dio njihove koalicije, dok je Peović isti dan poručila da bi ionako izašli iz te grupacije jer im Milanović nije prihvatljiv kao kandidat za premijera. 

Peović je danas rekla da je RF kao lakmus-papir, po odnosu lijeve koalicije prema toj stranci može se vidjeti što je ta koalicija odlučila učiniti.

"Pomogli smo lijevoj koaliciji, takozvanoj sada lijevoj koaliciji, jer tu nema više ljevice, da dođemo do situacije u kojoj je postalo jasno da je moguće smijeniti HDZ. Tog trena kad je postalo moguće i vidljivo da se može smijeniti HDZ, ulazi Milanović u igru zato što je mogao drugi mandat dobiti samo u slučaju da je HDZ na vlasti jer se mogao s njim konfrontirati. U slučaju da je ljevica na vlasti, on ne bi mogao dobiti drugi mandat. I u tom trenutku stvari idu nizbrdo zato što je sasvim jasno da je kapitalu svejedno tko je na vlasti. Bitno je da oni koji su na vlasti zadržavaju status quo", rekla je Peović. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa