dalibor paus o odluci ustavnog suda

'Milanovićeva kandidatura jednako je štetna kao i Turudićevo imenovanje'

1
Dalibor Paus
Dalibor Paus

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus reagirao je na namjeru predsjednika RH Zorana Milanovića da se kandidira kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima, dok aktivno obnaša funkciju predsjednika svih građana, te je istaknuo potencijalnu štetu koju taj potez može imati na demokratske procese u Hrva<taskoj.

 

„Kandidatura predsjednika te njegovo aktivno uključivanje u kampanju za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, dok aktivno vrši tu dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost, predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak RH. Slijedom navedenog, takav potez predsjednika smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika", izjavio je Paus.

Kaže da u 8. izbornoj jedinici IDS s partnerima izlazi odvojeno od SDP-a jer su im Istra i Kvarner na prvom mjestu.

"Međutim, u drugim dijelovima Hrvatske dali smo načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv ovakvog načina iskorištavanja institucija koje HDZ provodi godinama, a kako jedino, nažalost, mogu okarakterizirati i zadnji istup predsjednika. Istra i Kvarner najrazvijenije su regije u Hrvatskoj zahvaljujući usmjerenoj strategiji razvoja te konstruktivnom radu i trudu svih političkih aktera, a ne politiziranjem i traženjem rupa u zakonima. Ono što smo postigli u našim regijama želimo za cijelu Hrvatsku, a preduvjet za to je da djelujemo unutar okvira razvijenog demokratskog društva kakvo Hrvatska i jest.

Zbog navedenih razloga IDS poziva predsjednika Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda RH s ciljem urednog provođenja izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucija koju godinama gradimo“, zaključio je Paus. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa