Čarolija Izraela, ljeto u Istri: Shai Ginnott i Amir Gwirtzman iznenadili pulsku publiku

0
Izložba fotografija "Od početka"
Izložba fotografija "Od početka"

U Galeriji Cvajner, 5. kolovoza, otvorena je izložba fotografija „Od početka“ izraelske fotografkinje s internacionalnom karijerom Shai Ginott. Izložba će biti otvorena za javnost sve do 9. kolovoza, točnije do kraja festivala „Čarolija Izraela, ljeto u Istri“. Nakon otvorenja izložbe Puljani su imali priliku uživati u odličnom nastupu jazz glazbenika Amira Gwirtzmana koji je veliki ljubitelj Hrvatske, pogotovo kad se uzme u obzir kako mu je i djevojka Hrvatica.

Za razumijevanje radova fotografkinje, potrebno je upoznati i njen razvojni put te intimne detalje iz Shaijnog života. Naime, Shai Ginott je započela svoju karijeru kao službeni fotograf Nacionalnih parkova između 1984. i 1988. godine. Od svojih početaka pa sve do danas njeni radovi objavljivali su se u brojnim magazinima, novinama, knjigama te je izlagala na brojnim izraelskim, ali i međunarodnim izložbama. Shai je objavila i šest knjiga fotografija te kombinacije fotografija i poezije. Godine 1993. primila je zlatnu nagradu na internacionalnom jeruzalemskom sajmu za najprodavaniju knjigu „Touching the light“.

Činjenica da je Shainoj kćeri 1997. godine dijagnosticiran autizam, utjecala je uvelike na njeno daljnje stvaralaštvo, projekte te aktivan rad na integraciji djece sa sličnim poremećajima u društvo. Shai Ginott duboko vjeruje kako javni nastup te njeno progovaranje o spomenutoj problematici kroz umjetnost, točnije slike uvelike može pomoći ljudima koji boluju od autizma te njihovim obiteljima.

Nakon otvorenja izložbe ispred Augstovog hrama nastupio je Amir Gwirtzman, jedan od vodećih izraelskih jazz glazbenika koji vješto koketira s kubanskim ritmovima te romskom, židovskom, armenskom, irskom i indijanskom glazbom, a najpoznatiji je po tome što u svojim nastupu koristi preko 20 različitih instrumenata iz cijeloga svijeta. Veliko iznenađenje večeras za Amira bili su i gosti iz Pule koji sviraju sveti izraelski instrument kojim se koristi i Amir u svojim nastupima. Toliko su ga oduševili da je odlučio zajedno s njim odsvirati prvu pjesmu te otvoriti večerašnji koncert. Publika je odlično reagirala na kombinaciju jazz i etno ritmova te su najhrabriji zaplesali. Amri Gwirtzman nastupit će 6. kolovoza u Poreču na Trgu Slobode te donijeti ritam jazza i porečke kale i piazze.

Amir Gwirtzman
Amir Gwirtzman

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa