IN MEMORIAM: FRANCO ROSIGNOLI (1942. - 2024.)

Pula i Istra su ostale bez još jedne nogometne legende

07.02.2024 - 19:35
Franco Rosignoli
Franco Rosignoli

Pula je jučer ostala bez još jednog nogometnog velikana, koji je gotovo pola stoljeća pisao povijest ovoga sporta u gradu drevne Arene i postao jedan od njezinih zaštitnih znakova i legendi. U 83. godini prestalo je kucati srce velikog nogometaša i trenera Franca Rosignolija - Ruže. Nakon što je svoje mlade dane proveo u redovima Uljanika, nakon fuzije s Pulom u novi klub Istru 1961. godine bio je prvotimac i obrambeni igrač, koji je s Istrom već u narednoj sezoni izborio i ulazak u tadašnju Drugu saveznu ligu. 

 

Praćen klupskom besparicom i ispadanjem iz drugoligaškog društva, Franco Rosignoli je u sezoni 1966/67 zajedno s Jozom Marasom preselio u Maribor, koji je te godine postao jugoslavenski prvoligaš, za što je klub tada uprihodio tri milijuna dinara odštete, no to nije bilo ni približno dovoljno da se saniraju nagomilani dugovi. Četiri godine kasnije Rosignoli se ponovno vraća u pulsku Istru. Još tri godine igrao je u svom klubu kao libero, kapetan i neprijeporni lider momčadi. Do 1974. godine, do kada je aktivno igrao nogomet u pulskom klubu, prema statistikama pedantnog klupskog kroničara toga vremena i tajnika kluba Dike Krsmanovića, stasiti Rosignoli je za Istru zabilježio 402 nastupa, od čega 230 u službenim prvenstvenim utakmicama te je tada bio četvrti najdugovječniji Istrin nogometaš po broju nastupa.

Nakon nogometne karijere posvetio se trenerskom pozivu i od sezone 1974/75 trener je NK Istre s kojom 1979. nakon kvalifikacijskih utakmica s slavonskobrodskim BSK-om ostvaruje ponovni ulazak u tadašnju Drugu saveznu nogometnu ligu. Kao trener juniora NK Istre ostvario je ulazaku u finale 35. turnira Kvarnerska rivijera 1987. godine.

Bio je pomoćnik treneru Draganu Simeunoviću u sezoni 1996/97 kada je NK Istra uspjela izboriti prvoligaški status. Rosignoli je bio i jedan od petero zanesenjaka koji su bili osnivači legendarnog pulskog malonogometnog turnira ‘Moja ulica, moja ekipa’ uz, profesora tjelesnog odgoja Luciana Sinkovića, Boška ObradovićaIvana Bezjaka te Ester Kovačić. (S. Ž.)

Tweet

Posljednje novosti