nevjerojatna ispovijest ravnatelja runića:

IDZ djelatnicama kupovao skupe torbice i štikle. Evo što su još radili

1
Manuel Runić na današnjoj pressici
Manuel Runić na današnjoj pressici

Prije nego što je napustio pressicu, ravnatelj Istarskih domova zdravlja na odlasku, Manuel Runić, iznio je niz optužbi na račun svojih prethodnika, na čelu s ravnateljem Antom Ivančićem.

Svoje izlaganje, iz kojeg ispada da je IDZ godinama bio platforma za osobno korištenje i financijske dobitke raznim pojedincima, započeo je tvrdnjom da je naslijedio čak 450.000 eura minusa. Rekao je da sve što govori može dokazati dokumentima, koje je imao ispred sebe, ali ih novinari nisu vidjeli jer ih je, kada je naprasno otišao, odnio sa sobom. 

Od Runića smo tako mogli saznati da su se pod okriljem IDZ-a stotinama tisuća kuna obnavljale ambulante koje su se davale u zakup privatnim liječnicima za 200 ili 300 eura mjesečno, dok su javne ambulante istovremeno u derutnom stanju, s namještajem još iz vremena Jugoslavije. I ne samo to, tvrdi Runić, nego su računi koji su se plaćali za građevinske radove prije pet i više godina bili jednaki današnjima, kada su cijene, kao što svi znamo, neusporedivo veće.

 

Nadalje, ističe da IDZ od 2014. ima zaposlenu osobu za razvojne projekte i fondove, ali svejedno nikad nije prošao niti na jednom jedinom natječaju za EU novce. Čak štoviše, tvrdi Runić, prijave IDZ-a nikad nisu ni razmatrane jer nisu sadržavale preko 50 posto potrebne dokumentacije.

"O javnoj nabavi i projektu digitalizacije u Istarskim domovima zdravlja apsolutno ne bih govorio. To čak smatram da bi vam bolje pojasnili DORH i USKOK", rekao je Runić. 

Potom je naveo i jedan primjer djelovanja IDZ-a:

"Liječnica stomatologije odlazi u koncesiju i svega par dana prije toga IDZ joj kupuje novu stomatološku stolicu u vrijednosti od 21.000 eura koju ona djelomično plaća. Stolica je i dalje u vlasništvu IDZ-a te smo je dužni održavati svake godine. Nakon 10 godina doktorica tu stolicu plati oko 13.000 eura, a u prosjeku godišnje održavanje stolice je 550 eura. Ustanova je dakle za 10 godina izgubila 13.500 eura samo na jednoj stomatološkoj stolici", ispričao je Runić. 

Dodaje da ustanova nema brojne pravilnike koje su po zakonu dužni imati.

"A osim toga, polovna vozila, neka s prijeđenih i preko 200.000 kilometara, uvijek su se nabavljala od istog dobavljača iz Poreča, koji je vozila uvozio iz inozemstva. Naše patronažne sestre, zdravstvena njega u kući, palijativni timovi, kojima su automobili osnovno sredstvo za rad, a i ostali zaposlenici, svaki dan svoju glavu stavljaju na milost i nemilost automobilima iz 90-ih i 2000-ih godina. Ti auti su skoro više u kvaru nego u funkciji", rekao je Runić i najavio da su upravo dovršili postupak za nabavu 59 novih automobila. 

Između ostalog, ističe i da je IDZ ustanova, i to zdravstvena, koja nikad nije organizirala preventivne sistematske preglede za svoje djelatnike. 

"Činjenica da su se prije 20 godina svi domovi zdravlja centralizirali u jednu ustanovu nije nikad zaživjela u praksi. Tako sam na samom početku od sada bivše, a tadašnje dugogodišnje pomoćnice ravnatelja za financije, dobio odluku da se svakom domu zdravlja, ovisno o veličini, dodijeli 500.000 do milijun i pol kuna, kako bi svaki voditelj, bez obrazloženja i odobrenja s moje strane, mogao istim slobodno raspolagati i odlučivati. Taj iznos se nije odnosio na tekuće poslovanje. Ja sam tu odluku odbio potpisati, apsolutno svjestan da se protivi zakonu. Tu su počele opstrukcije od strane određenih voditelja. Bitno je naglasiti da je jedan voditelj skoro deset godina primao nepostojeći dodatak na plaću. Ja sam izabran za ravnatelja upravo kako bi se neuređen sustav uredio", rekao je Runić, a potom je ispričao i možda najzanimljiviji dio priče: 

"Na večerama za odabrane su se dijelili darovi poput mobitela, laptopa, pametnih satova, ženskih torbica, štikli i slično. Na primjer, voditeljica Ispostave Rovinj dobila je žensku torbicu Tommy Hilfiger od 1.700 kuna, a naša pomoćnica ravnatelja za financije, bivša, dobila je Tommy Hilfiger torbicu od 1.199 kuna. Tu su i dokazi o ručkovima i tako dalje. U isto vrijeme su neki liječnici u ambulantama sami kupovali stetoskope, da bi imali osnovna sredstva za rad", rekao je Runić. (Ivor Balen)

Više o temi možete čitati na linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa