Održana radionica o novom dobu komunikacije u Jadransko-jonskoj makroregiji

0

U organizaciji Istarske županije i Europske udruge regija za informacijsko društvo (ERISA) u Rovinju je održana radionica pod nazivom "Priprema za Novo doba komunikacije na području Jadransko-jonske makroregije", čiji je cilj bio potaknuti sudionike na raspravu o razvoju širokopojasnih mreža u regiji. Naime, upravo su te mreže preduvjet za razvoj društva u pogledu globalnog procesa, jer se putem njih kao djela lokalne infrastrukture građanima pruža niz dodatnih usluga i spektar mogućnosti u svakodnevnom životu i poslovanju.

Povod za održavanje ovakve radionice jest i provedba projekta PITAGORA, koji je primjer dobre prakse javno-privatnog partnerstva putem kojeg se lokalne potrebe uspješno financiraju EU sredstvima. Sudionike radionice  pozdravili su Marino Budičin, zamjenik gradonačelnika Rovinja, Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije, ujedno i član Upravnog odbora ERISA-e,  te  Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, koja je istaknula važnost informiranja građana i njihovog uključivanja u procese odlučivanja.

Sudionici su imali prilike upoznati se s realnostima i iskustvima građana Švedske i Nizozemske, koje ulažu velike napore i sredstva u širokopojasne mreže te su kao društva dostigle visoki stupanj informatizacije. Ravnatelj Uprave elektroničkih komunikacija i pošte pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Krešo Antonović predstavio je tek donesenu Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u RH za razdoblje od 2012. -2015. godine, koja za glavni cilj ima razvijanje bazne infrastrukture širokopojasnih mreža. Vladimir Žuti iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) predstavio je prednosti učinkovitog ulaganja u svjetlovodne mreže na lokalnoj i regionalnoj razini, što kroz veoma kratko razdoblje građanima donosi više usluga za manje novaca.

Projekt PITAGORA, financiran od strane EU, predstavio je Gianclaudio Pellizzer, direktor tvrtke San polo d.o.o. koja je partner u projektu putem kojeg će se izraditi idejni projekti razvoja širokopojasnih mreža za pet istarskih gradova: Umag, Poreč, Novigrad, Vrsar i Rovinj. Sudionici radionice iz inozemstva posebni su interes pokazali za uspješnu tvrtku INFO BIP iz Pule, koja putem interneta pruža svoje usluge u državama diljem svijeta poput Dubaija i Malezije, te je nove tehnologije itekako dobro znala iskoristiti u svom poslovanju u kojem je dostigla sam vrh. Osim u konferencijskom dijelu, prisutni su sudjelovali i na praktičnim vježbama, gdje su imali prilike izraziti svoja mišljenja o svemu što su čuli kao i potrebama koje bi voljeli realizirati putem ICT tehnologija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA