IZLOŽBE I PERFORMANS NA 29. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Izložba maestra Mila Manare predvodi listu popratnih događanja

0

Velika izložba Mila Manare, jednog od najznačajnijih autora stripa na svijetu, koji je i počasni gost ovogodišnjeg 29. Sa(n)jam knjige u Istri predvodi moćnu listu ovogodišnjih sajamskih programa koji se ne događaju isključivo na književnoj pozornici.  Pulski festival knjiga i autora, koji se održava od 24. studenog do 3. prosinca, najavljuje još dvije izložbe i poetski performans.

Izložba „Između stripa, književnosti i filma“ maestra Mila Manare bit će otvorena 25. studenog u 20.30 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca, a predstavlja različite vidove umjetničke osobnosti slavnog talijanskog autora stripa, odnosno njegove veze sa  svjetovima filma, književnosti, stripa i, općenito, vizualnih umjetnosti.

 

Izložba, koja je dio sajamskog programa Storie italiane, čiji su pokrovitelji Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, Zajednica Talijana Pula, Talijanska unija, a glavni partner Arheološki  muzej Istre iz Pule,  podijeljena je na tri glavna segmenta koji ističu grafički stil Mila Manare. Prvi segment izložbe prezentira njegovu vezu s književnošću, odnosno Umbertom Ecom: originalne crno-bijele table iz prvog toma knjige Il nome della rosa (Ime ruže, 2023.) popraćene su Manarinim reprodukcijama u boji.

„U vezi s ovom knjigom uspostavlja se i povijesna veza s Pulom, gdje je na Sajmu knjige u Istri 2006. godine gostovao Umberto Eco”, piše uz izložbu kustosica Paola Bristót, inače predavačica Suvremene umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Veneciji.

Drugi segment izložbe predstavlja Manarinu suradnju s redateljem Federicom Fellinijem i njegovu duboku vezu s filmom, a treći dio donosi iznimno vjerne reprodukcije Caravaggiovih djelâ. Izložbeni segment naslovljen Memorabilije, kroz manji dio Manarinih objavljenih radova, plakata, kalendara, predmeta  svjedoči o popularnosti i prisutnosti njegova djela i izvan područja stripa.

Danijel Žeželj, autor stripova, slikar, animator i ilustrator svjetskih referenci na ovogodišnjem Sajmu predstavit će se u nekoliko programa. Među njima je i izložba „Umjetnik u gladovanju“, koja će biti otvorena u ponedjeljak 27. studenog u Galeriji Makina. Autor će na izložbi predstaviti ciklus nastao za njegovu grafičku novelu „Kao pas“, inspiriran književnim djelima Franza Kafke. Žeželj, kroz ovu grafičku novelu, kojoj je okosnica pripovijest „Umjetnik u gladovanju“, vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet kafkijanske atmosfere.

„Kafka jest na jedan način zastrašujući, upravo zbog proročanske preciznosti kojom opisuje  odnos pojedinca i društva, ali istovremeno meni je i krajnje duhovit i bez te dimenzije duhovitosti i duhovnosti, unatoč i usprkos svemu, bio bi nečitljiv, neizdrživ. Sukob kontrasta meni je blizak i crtež koji se gradi na kontrastu svjetla i sjene čini mi se  primjeren Kafkinom univerzumu“, kazao je Danijel Žeželj o svom novom ciklusu.

Izložba „JUFT!“ Dubravka Matakovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih strip-umjetnika i ilustratora  bit će otvorena u srijedu 29. studenog u 21 sat u Gradskoj galeriji Pula. Prema riječima kustosa, povjesničara umjetnosti Mladena Lučića Luca, izložba donosi presjek Matakovićevog rada od početka 1990.-ih do danas, a sukladno ovogodišnjoj temi Sajma u fokusu je - strip. Mataković, koji zbog svog prepoznatljivog vizualnog i jezičnog diskursa ima kultni status među domaćim poznavateljima stripa, u Pulu dolazi sa svojim stripovskim (anti)junacima. „Mali Ivica“, „Protman“, „Tetak Trinaesti“, „Super Di“, „Glištun Gmižić“ bit će predstavljeni na izložbi kroz originalne strip table i ilustracije ovog iznimno stvaralački plodnog i moćnog autora. Podsjećajući da je riječ o umjetniku koji stvara „u istančanoj maniri istinskog strip-majstora, scenaristički vrlo jakog, a crtački maestralnog“ Mladen Lučić Luc naglašava i da je „Mataković evidentno sklon satiri, sarkazmu i crnom humoru, što mu je uz zanatsku perfekciju i kreativnu maštovitost osiguralo mjesto u samom vrhu hrvatskog, a rekao bih i svjetski relevantnog strip-stvaralaštva.“

Na sajamskom programu je i Šesto čulo, multimedijalni  performans koji povezuje čitanje poetskog teksta Anje Zag Golob iz zbirke “Da ne” u nakladi Sandorfa, glazbu koju uživo izvodi slovenski glazbenik Drago Ivanuša i slikanje uživo Danijela Žeželja u narativnu scensku izvedbu. Performans je dio programa Ljubljana bere, a bit će izveden u utorak 28. studenog u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta. Sudjeluju Anja Golob, Danijel Žeželj i Drago Ivanuša, a uvodničar je Aljoša Pužar.

“Čitanje pojedinih pjesama simultano je praćeno sekvencom vizuala slikanih uživo te glazbenom izvedbom, koja objedinjuje improvizaciju, ambijentalne zvukove i odabrane skladbe”, ističe se u najavi performansa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa