PROBLEM KAŠTIJUNA

Građani ponovo najavljuju prosvjed. 'Počinje smrdjeti i na Verudi Porat!'

0
Kaštijun i Pula u pozadini
Kaštijun i Pula u pozadini

Građani okolice Kaštijuna i njihove udruge najavljuju prosvjed 30. rujna u 12 sati na Portarati u Puli zbog neprestanog smrada i općenito lošeg funkcioniranja tog centra za gospodarenje otpadom. Na lokalnom Radio Rojcu prosvjed su najavili Boris Kapuralin u ime građanske inicijative "Čist zrak duga ljubav" i Irena Burba, predsjednica Zelene Istre i članica Radne grupe za civilni nadzor Kaštijuna. 

Podsjetimo, građani su do sada prosvjedovali u lipnju prošle godine ispred Kaštijuna i u rujnu 2021. godine, no Kaštijun i dalje grca u istim problemima i stalnom zaduživanju zbog njegovog rješavanja, a građani Pule, Vinkurana, Pomera, Banjola, Pješčane Uvale, Valbonaše, Vintijana i Medulina se i dalje guše u smradu. Turisti najavljuju da više neće dolaziti u okolicu Pule, a cijene nekretnina posljedično padaju.

 

"Svo zlo sa smradom, ali veći je problem što mi ne znamo što udišemo. Tko zna kada će se i kako to reflektirati na ljudsko zdravlje. Ne vjerujemo više nikome, iznose se podaci koji pašu odgovornim osobama, a nama to ništa ne znači. Svake godine je sve lošije i moramo to zaustaviti. Počinje smrdjeti i na Verudi Porat. Zatvoriti Kaštijun nije opcija, ali bi trebao biti samo za Pulu i okolicu. Također, treba educirati ljude, da se otpad odvaja kako treba, pa bi onda i problemi na Kaštijunu bili manji", istaknuo je Kapuralin.

"Cijeli taj sustav ne fukncionira kako treba. Prosvjedom predstavljamo građane koji imaju problem. Njihova kvaliteta života je umanjena i boje se za svoje zdravlje. Gube povjerenje u tijela javne vlasti. Ovaj pogon ne radi u skladu s okolišnom dozvolom, to je činjenica. A ni hoteli i restorani ne rade sukladno propisima jer ne odvajaju biootpad, a to ne čine i poneki građani", poručila je Burba i dodala da bi čelni ljudi Kaštijuna i Grada Pule trebali bolje komunicirati s građanima, da se daje više informacija, da se dobije uvid u izvještaje i tako dalje.

"Zašto bi imali povjerenja ako i sada vidimo da se ne radi po propisima? Do sada nije bilo političke volje za rješavanje problema, općenito što se tiče gospodarenja otpadom. Ovih dana intenzivno smrdi i nešto se događa. Apeliramo na solidarnost svih građana Istre, jer netko trpi posljedice zbog toga", kazala je Burba. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA