Domaći kruh najčešća je slaba točka oštarija, ali ne i ove

07.07.2023 - 09:29
Boljun (foto: Roberto Matković)
Boljun (foto: Roberto Matković)

Iako je sad, nakon što je Istarski ipsilon moderniziran, brže i ugodnije otputovati do Istre, stare ceste imaju poseban šarm, pogotovo kad se spuštate za Učku prema mjestima Vranja, Paz ili Nova Vas. Negdje u tom bespuću bez signala, okružen prelijepim vizurama masivne Učke i boljunskog polja, smjestio se i Boljun. Ako niste nikad bili u Boljunu zamislite atmosferu "zaboravljenog" gradića gdje živi nešto više od 60 ljudi s mističnim kaštelom s kojeg puca impresivan pogled na dolinu rijeke Boljunčice i Učku, piše Dobra hrana.

Ipak, nikad nije dobro razmišljati o hrani ako nemate pojma gdje ćete uskoro to jelo pojesti, no srećom u Boljunu se nalazi dobra konoba gdje se već pedeset godina odlazi na istarsku maneštru, pašte s više vrsta šuga, ombolo i druge prepoznatljive istarske specijalitete. Boljunska konoba nije razvikano mjesto u koje hodočasti milijun ljudi, kao što je primjerice postao Motovun. Skrivena je u pomalo mističnoj oazi tišine. Interijer je rustikalnog uređenja kojim dominira otvoreni kamin, ali u ljetnim danima, poseban je gušt sjedit na terasi, ispijati hladnu bevandu i uživati u tom impresivnom pogledu, piše Dobra hrana.

 

Vlasnica konobe je Ružica Zrinšćak koja je živuća legenda ovog mjesta pa kad se u društvu i priča da se dobro jelo u Boljunskoj konobi, obično se kaže "da su dobro jeli kod Ružice". Prave dobar domaći kruh koji je najčešća slaba točka domaćih oštarija, ali ne i ovdje. Sigurno postoje bolje uređene konobe, ali ovo mjesto jednostavno ima onaj neopipljiv šarm na koji se navučete. Čak i ako su prodali sve maneštre tog dana, utješit će vas dobrom juhom od gljiva, ombolom, telećim pečenjem, slatkim od sira i meda ili domaćim štrudlama, piše Dobra hrana.

Tweet

Posljednje novosti