Evo kako je Plava kamenica opisala proslavu rođendana AZRRI-ja

09.06.2023 - 08:40
Na proslavi AZRRI-ja (foto: Nenad Čakić)
Na proslavi AZRRI-ja (foto: Nenad Čakić)

Igor Merlić i Edmondo Šuran jučer oko jedan davali su intervjue na travnjaku Edukacijskog centra Agencije za ruralni razvoj Istre. Merlić i Šuran bili su u društvu svojih manekena: velikog kastriranog boškarina i simpatičnog para istarskih koza. Igor Merlić direktor je Agencije za ruralni razvoj Istre još od 2016. godine. Edmondo Šuran, veterinar po struci, glavni je AZRRI-jev ideolog i operativac, javlja Plava kamenica s koje prenosimo tekst.

A AZRRI je služba koja već 20 godina strateški mijenja istarsku poljoprivredu. AZRRi je obnovio gotovo izumrle boškarine: sada ih je u Hrvatskoj skoro četiri tisuće i posve su neizostavni na menijima boljih istarskih restorana i konoba. AZRRI upravo obnavlja populaciju istarskih ovaca i koza: premda je koza ikonografski simbol Istre, koze su u Istri donedavno bile pred izumiranjem.

 

AZRRI se brine za stalnu edukaciju istarskih restoratera i kuhara: u Edukacijskom centru na Gortanovu brijegu kraj Pazina,  već se godinama održavaju stručne tematske radionice, koje vode vrhunski chefovi poput Jeffreya Velle, Emanuelea Scarella, Denija Srdoča i Davida Skoke.

No, najvažnija od svega jest činjenica da je AZRRI uspio promijeniti paradigmu o poljoprivredi u Istri. Poljoprivreda za Istrane više nije samo težački fizički rad u prljavštini i blatu, nego društveno ugledan posao bez kojeg nema gastronomije i turizma.

Na jučerašnjoj proslavi AZRRI-jeva dvadesetog rođendana okupilo se pola Istre: od sadašnjeg i bivših župana, preko predsjednice Uprave Agrolagune, do renomiranih restoratera i chefova: San Roccovi kuhari pripremali su, primjerice, raviole s magarcem. Bilo bi sjajno kad bi hrvatska poljoprivreda imala više efikasnih i pametno vođenih agencija kao što je AZRRI, napisala je Plava kamenica.

Tweet

Posljednje novosti