Foto AZRRI na Gortanovom Brijegu obilježio 20 godina postojanja (foto)
Istra nije hrvatski lider samo u turizmu, već i u poljoprivredi. Dok se u Slavoniji nikada nisu odmakli dalje od proizvodnje pšenice, a u Dalmaciji su tek nedavno otkrili i poljoprivredu, u Istarskoj županiji se već gotovo tri desetljeća sustavno ulaže u razvoj poljoprivrede, a ogroman iskorak napravljen je 2003. godine kada je Istarska županija osnovala AZRRI – agenciju za ruralni razvoj Istre sa sjedištem u Pazinu.
Prigodnom svečanošću u Edukacijsko-gastronomskom centru na Gortanovom Brijegu 7. lipnja obilježena je 20. godišnjica AZRRI-ja, koji danas ima 32 djelatnika iz područja agronomije, ekonomije prehrambene tehnologije i veterinarstva, a bavi se poljoprivredom, lovom, šumarstvom, ribarstvom, upravljanjem gospodarskim i razvojnim programima, istraživanjima i razvojem, promidžbom Istarske županije te edukacijom poljoprivrednika i ugostiteljskih djelatnika.
U sklopu AZRRI-ja danas posluje pet centara: Centar za održivi razvoj stočarstva, Centar za razvoj ruralnog poduzetništva, Centar za opće poslove financije i računovodstva, Centar za edukacije, europsku i institucionalnu suradnju i Centar za maslinarstvo.
Na ostvareno u proteklih 20 godina AZRRI-ja u svom je govoru podsjetio direktor Igor Merlić.
„Na Gortanom Brijegu izgradili smo novu farmu s kompletnom infrastrukturom kapaciteta 200 grla, financiranu uglavnom iz programa pretpristupnih fondova EU, te sredstvima Istarske županije. Kupili smo zgradu bivše klaonice u Pazinu u kojoj smo kompletno opremili, te smjestili razvojni laboratorij za proizvodnju mesa, rasjekaonu mesa i pakirnicu, a na Gortanovom brijegu smo uredili i ovu zgradu u kojoj se nalazimo i u njoj smjestili moderan kuhinjski blok te osigurali platformu za vrednovanje i promociju istarske gastronomije“, kazao je Merlić.
Merlić je rekao da je AZRRI-jev projekt zaštite i valorizacije autohtonih pasmina, financiran iz EU projektom KeyQ i keyQ+ proglašen jednim od najboljih takvih projekata u Europskoj Uniji.
Više od 200 radionica s 42 mentora kroz koje je prošlo preko 2000 polaznika
U četiri godine AZRRI je organizirao više od 200 radionica s 42 renomirana mentora kroz koje je prošlo preko 2000 polaznika iz ugostiteljsko-turističkog sektora Istre.
„Osmislili smo u razvojnom laboratoriju 10-ak rezova mesa kao i 15-ak vrsta salama i kobasica od autohtonih istarskih pasmina koji su postali svojevrstan istarski brend na hrvatskom tržištu, ali i na tržištu Slovenije i Italije. U suradnji s tvrtkom Hemp Histrica proizveli smo i salamu i kobasicu s dodacima konoplje“, rekao je Merlić i dodao da je u studenom prošle godine, nakon dugotrajnog procesa, u suradnji sa Slovenijom konačno dobivena zaštićena oznaka izvornosti za meso istarskog goveda.
Godine 2014. AZRRI-ju je pripojena županijska tvrtka MIH, te su se nastavili baviti podjelom sadnog materijala, posebno maslina, čiji su rezultati danas ogromni. Istra je već sedmu godinu za redom najuspješnija maslinarska regija u Europi, a 2012. je kupljena uljara u Vodnjanu čiji je zadatak prerada ploda maslina, posebno od malih maslinara.
Projekt Agencije za ruralni razvoj Istre pokrenuo Jakovčić
Merlić se u svom govoru posebno zahvalio Ivanu Ninu Jakovčiću, koji je pokrenuo i osmislio projekt Agencije za ruralni razvoj Istre.
Potom se zahvalio dugogodišnjem županijskom pročelniku za poljoprivredu Milanu Antoloviću za čijeg su mandata pokrenuti ti projekti, doktoru znanosti profesoru Anti Ivankoviću koji je puno pomogao o razvoju AZRRI-ja, te Robertu Periću „čije je majstorstvo u kuhinji ostavilo dubok trag“. Prof. Ivanković je predavač na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i nacionalni koordinator za uzgojne pasmine.
Na kraju svog govora Igor Merlić se zahvalio i „onima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće“. „Poštovani uzgajivači istarskih autohtonih pasmina, znam da radite težak posao, bez slobodnih dana. Hvala vam na ustrajnosti, hvala vam na strasti, hvala vam što čuvate naš prostor, a ponajviše naš identitet i naše sjećanje“, zaključio je Merlić.
Jakovčić pohvalio Kajina i Debeljuha
No, ničega od ove lijepe istarske poljoprivredne priče ne bi bilo da nije bilo vizije Ivana Nina Jakovčića.
„Prije dvadesetak godina kada smo razgovarali o budućnosti turizma Istre, istarski turistički radnici uvjeravali su me da Istra nikada neće biti destinacija s pet zvjezdica. Sada smo u prosjeku između četiri i pet zvjezdica“, rekao je Jakovčić u svom govoru te potom pohvalio svoje tadašnje suradnike s kojima se u međuvremenu politički razišao.
„Nekada je bilo jako važno dovesti telefon i vodu u svako selo. Možda najzaslužniji što je voda danas u gotovo svim istarskim selima je Damir Kajin. Najzaslužniji za opstanak boškarina je Dino Debeljuh, koji se početkom 90-ih godina najviše bavio tom pričom. Dakle, bez jednog ozbiljnog tima i suradnje Istra danas ne bi bila ovakva kakva je, priznata i prepoznata u čitavoj Europskoj Uniji. Nametnuli smo našu istarsku priču i to je veliki uspjeh svih onih ljudi i generacija koji su zajedno samnom na tome radili“, rekao je Jakovčić, a onda posebno naglasio ulogu Milana Antolovića, „bez čije upornosti i tvrdoglavosti“ istarska poljoprivreda ne bi bila na današnjoj visokoj razini.
Župan Boris Miletić je rekao da AZRRI ima velike zasluge što je Istra danas postala u smislu enogastronomije te da su posebno ponosni na program zaštite autohtonog istarskog goveda – boškarina, te činjenicu da je meso te pasmine prošle godine zaštićeno Oznakom izvornosti na razini Europske Unije. „Istarska županija i AZRRI pokrenuli su i sličan proces zaštite istarske koze“, rekao je Miletić. (Tekst i foto: Nenad Čakić)