Na raspolaganju 50 vinarija

Ove nedjelje Dan otvorenih vinskih podruma Istre

0
Ilustracija (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Nakon Vinistre i najpoznatijeg svjetskog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, vrijeme je za još jednu lijepu istarsku vinsku priču – 23. Dan otvorenih vinskih podruma. Kao i prijašnjih godina, zadnja nedjelja u svibnju i ove će godine biti rezervirana za vrhunska vina, jer će svoja vrata od 10 do 19 sati otvoriti 50 istarskih vinarija i četiri destilerije.

Ove godine ponovno će sudjelovati svih šest vinskih regija Istre: Sjeverna Istra s najvećim brojem vinarija – njih 19; potom Poreština s 14 vinarija, a tu su i Istočna Istra, Južna Istra i Rovinjština.

 

„Zaviriti u vinarije, popričati s vinarima, opustiti se u idiličnoj atmosferi i uživati u istarskim vinima poseban je doživljaj. Ovo je prigoda da se kušaju odlične malvazije i terani, merloti, cabernet sauvignoni, muškati, sve popularnije kupaže, među njima i nagrađena vina s ovogodišnjeg Vinistrinog ocjenjivanja“, ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre koja uz Turističku zajednicu Istarske županije i Istarsku županiju organizira ovu atraktivnu manifestaciju.

U brojnim vinskim regijama svijeta zadnje nedjelje u svibnju tradicionalno se obilježava svjetski Dan vina. Običaj datira još od sredine devedesetih, kad je u talijanskoj regiji Toskana krenuo ovaj, tada novi vid turističke promocije vina, koji se do danas pretvorio u globalni pokret. Istra se priključila 1999., a tijekom više od 20 godina Dani otvorenih vrata postali su jedan od najiščekivanijih festivala vinske kulture.

Kako bi se u nedjelju istarskim vinarijama izbjegle velike gužve, dolazak je potrebno najaviti direktno kod vinara, a popis vinarija potražite na internetskim stranicama Istra.hr i Vinistra.hr, kao i na njihovim društvenim mrežama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa