Jedan od tri projekta

Zaklada za poticanje partnerstva o zapošljavanju ranjivih skupina

1
Ilustracija (foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Projekt „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ jedan je od tri projekta financiran iz sredstava za Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.

Pod glavnim nositeljem provedbe Općinom Marčana, projekt je za cilj imao povećati zapošljivost ranjivih skupina te osvijestiti širu javnost o važnosti socijalne uključenosti svih skupina društva, a sve to kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina. U kontekstu ovog projekta pod ranjivim skupinama misli se na mlade osobe do 24 godine, starije osobe od 54 godine i osobe s invaliditetom. Uz navedeno, posebna pažnja išla je u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.

Svemu tome pomogli su partneri u projektu: Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga cerebralne paralize Istarske županije i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt je trajao dvije godine, ovih dana se privodi kraju a provodio se na Urbanom području Pula, odnosno na području južne Istre. Njegova je ugovorena vrijednost bila preko 2.200.000,00 kn a financiran je u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz ovaj projekt provodile su se aktivnosti osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje kroz individualna savjetovanja i razne edukacije, te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina a sve sa ciljem njihova međusobnog umrežavanja u konačnici. Nadalje, educirali su se mentori i osigurale su se njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u prilagodbi i savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja. Uz sve to, u sklopu ovog projekta izradio se edukacijski program „Manager i management društvenog poduzeća“, provele su se radionice društvenog inoviranja te program djelovanja Social impact HUBa. Sve aktivnosti pratila je i medijska kampanja s ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz zapošljavanje: izrađen je kratki dokumentarni film filma „Skriveni pupoljci boljega društva“, 5 kratkih video sadržaja o zapošljavanju osoba s invaliditetom, organizirani su javni događaji sa ciljem senzibiliziranja javnosti i upoznavanja sa radom i djelovanjem udruga ooba s invaliditetom, ugovorena je suradnja sa influencerima kako bi kroz društvene mreže približili temu, posebno mladima.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ održat će se u petak, 26. svibnja 2023. godine u hotelu Park Plaza Histria Pula s početkom u 9:30. Provedbom ovog projekta „zagreblo“ se u problematiku oko zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina te se pokazalo da je aktualiziranje upravo te teme vrlo važno. Konferencija će okupiti dionike od kojih će se čuti informacije i razmišljanja, kao i stručna znanja i preporuke na temu zapošljavanja ranjivih skupina i to predstavnike stručnih institucija, civilnog sektora, poslodavaca, ali isto tako i samih osoba koje jesu pripadnici ranjivih skupina.

Na konferenciji sudjeluju renomirani stručnjaci i predstavnici različitih institucija. Tako će Nataša Mehanović iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula imati izlaganje na temu „Srednjoškolsko obrazovanje kao preduvjet uspješnog uključivanja na tržište rada“, Marko Perkov iz udruge osoba s intelektualnim teškoćama će prezentirati izrađen program „Priprema poslodavaca za zapošljavanje osoba s invaliditetom“, niz primjera dobrih praksi će biti prezentirano tijekom panela: „Uključivanje osoba iz ranjivih skupina na tržište rada“, Danijela Kasumović-Maružin iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula će predstaviti izrađen Priručnik za radne asistente, Djurdjica Hribar iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka imati će kratko izlaganje „Uloga centra za profesionalnu rehabilitaciju pri zapošljavanju OSI“, Natalija Krajnović i Mira Pekeč-Knežević, Ured pravobraniteljice za OSI izlaganje na temu „Raskorak Konvencije i prakse, prema iskustvu Pravobranitelja za OSI“, te u konačnici zajednički razgovor kroz okrugli stol: „Zajednička rasprava i zaključci konferencije na temu "Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina".

SUBOTNJI EVENT

Kao završni događaj, svi partneri zajedno organiziraju zanimljiv događaj u centru Pule, pored Tržnice, u subotu, 27. svibnja 2023. godine. Biti će to prilika da se svi parteri još jednom predstave a prolaznici će imati priliku doznati više o udrugama, njihovi aktivnostima, ali i će im i na zanimljiv i interaktivan način biti prezentirane prepreke i problemi s kojima se susreću pripadnici ranjivih skupina, odnosno osobe s određenom vrstom invaliditeta. Program će biti popraćen DJ glazbom, prolaznicima će se dijeliti promotivni materijali a za animaciju i zabavu publike biti će zadužen pantomimičar.

"Projekt, ukupne vrijednosti 2.201.232,00 kn, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa