EU tužiteljstvo diglo optužnicu protiv vlasnika OPG-a iz Butkovići

2
Ilustracija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Europsko tužiteljstvo upravo je podiglo optužnicu protiv istarskog poduzetnika koji je na prijevaru došao do novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Ukrao je gotovo 1,7 milijuna kuna odnosno oko 222 tisuće eura, piše Ana Raić Knežević za Telegram. Prenosimo dio članka.

Utvrđeno je da je lažirao račune što ih je ispostavljao Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dokumentaciju o financiranju, kao i potvrde da državi ne duguje porez.

Sve je počelo još 2015. kada je ovaj poduzetnik odlučio izvući europska sredstva za podizanje nasada maslina. Doznajemo da je zatražio sufinanciranje u iznosu od dva milijuna kuna. Da bi to potkrijepio uz svoj projekt priložio je, utvrdili su europski istražitelji, dokumentaciju podizvođača s napuhanim cijenama.

 

U tom trenutku nitko u Agenciji za plaćanja nije posumnjao da se radi o prijevari, te je istarskom poduzetniku odobreno plaćanje radova na masliniku.

Rekonstruiravši sve njegove poteze istražitelji su utvrdili da je nakon odobrenja sufinanciranja promijenio podizvođače. Od tada je sve radove navodno izvodila i fakturirala jedna firma koju je on kontrolirao. Da bi zavarao službenike Agencije čak je i posadio nekoliko maslina, no to nije bio projekt kakvog je planirao. Priložio je i lažno pismo namjere jedne kredite institucije.

Krivotvoreći baš sve uspio je na kraju dobiti 1.420.952 kune, odnosno 188.592 eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je Državni proračun RH oštetio za 33.281 euro, odnosno 250.756 kuna.

Prema optužnici, to mu očito nije bilo dovoljno, već je negdje 2019. zatražio još novaca od Agencije. Ovoga puta također je među dokumentacijom bilo krivotvorina. Priložio je, navodi europsko tužiteljstvo, krivotvorenu potvrdu od nepostojanju duga prema Poreznoj upravi, napisala je Ana Raić Knežević za Telegram.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je riječ o Ivanu Kuftiću, vlasniku OPG-a Bibi iz Butkovići.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa